Fraude met studiebeurs wordt aangepakt

Gepubliceerd op 23 april 2010, 11:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Het ministerie van OCW waarschuwt studenten die sjoemelen met hun uitwonendenbeurs: volgende maand beginnen in Amsterdam intensieve controles om studenten te vinden die nog bij hun ouders wonen maar wel een beurs voor uitwonenden ontvangen (en zo ruim €150 per maand te veel vangen). De controles worden uitgevoerd door OCW, DUO en de gemeente.

De informatie die de huisbezoeken opleveren moet onder andere leiden tot “risicoprofielen” die het in de toekomst makkelijker maken fraudeurs op te sporen. Ook moet de informatie leiden tot verscherpte wetgeving, zoals meer sanctiemogelijkheden, verzwaring van de bewijslast voor studenten, boetes, terugvordering van het te veel ontvangen geld en uiteindelijk zelfs stopzetting van de beurs. Het is de bedoeling van staatssecretaris Van Bijsterveldt dat dit allemaal in de Wet studiefinanciering wordt opgenomen, en nog voor de start van het studiejaar 2011-’12 van kracht wordt.

De proef in Amsterdam krijgt zeer binnenkort navolging in onder andere Den Haag en Rotterdam en de regio’s Twente en Noord-Holland-Noord. Nog voor de zomer wil OCW meer dan duizend studentenhuizen bezoeken.

Tags: #fraude, #studentenkamers, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: