China ronselt studenten als spionnen

Gepubliceerd op 22 april 2010, 09:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

Anonymity; and the Internet.
Photo by Stian Eikeland
De Chinese overheid recruteert studenten en medewerkers van universiteiten als spionnen voor haar interne veiligheidsdiensten. Documenten waar dit uit blijkt slingerden rond op internet en zijn recentelijk in Engelse vertaling beschikbaar gesteld door China Digital Times, een website van journalistiekstudenten aan de universiteit van Berkeley.

Uit de documenten van de universiteit van Dezhou blijkt dat deze instelling sinds 2005 een geheim student-informantenkorps heeft opgezet om interne politieke onrust de kop in te drukken. Het korps wordt aangestuurd door de veiligheidsdiensten. Vereiste voor sollicitanten is o.a. een “betrouwbare politieke overtuiging.” Ook de technische universiteit van Binnen-Mongolië recruteert en traint geheim agenten.

De onthullingen volgen op het nieuws dat Chinese universiteiten hackers opleiden om politieke tegenstanders en buitenlandse bedrijven te bespioneren. Maar niet alleen China kan er wat van: ook het Amerikaanse entertainment-conglomeraat Warner Brothers blijkt studenten op te leiden voor spionagedoeleinden.

Tags: #China, #internet, #privacy, #spionage


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: