Lerarenbeurs leidt amper tot meer bijscholing

Gepubliceerd op 19 april 2010, 16:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De zogenaamde lerarenbeurs leidt amper tot meer bijscholing van docenten, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Van elke tien beschikbaar gestelde beurzen wordt er gemiddeld één gebruikt voor scholing die zonder beurs niet zou hebben plaatsgevonden. De effectiviteit van de lerarenbeurs kan worden vergroot door de lerarenbeurs alleen ter beschikking te stellen voor opleidingen die langer dan een jaar duren, stelt het CPB in een vandaag verschenen rapport.

De lerarenbeurs is in 2008 geïntroduceerd als onderdeel van het convenant ‘Leerkracht van Nederland’. Leraren (van primair onderwijs tot en met het hoger onderwijs) kunnen een beurs aanvragen voor bijscholing. De scholing kan variëren van een korte cursus tot een meerjarige bachelor- of masteropleiding. De beurs is bedoeld als vergoeding van studiekosten en kan oplopen tot 3500 euro per studiejaar.

De belangrijkste bevinding is dat van elke tien beurzen die toegekend worden voor een hoger onderwijs opleiding, gemiddeld één beurs gebruikt wordt voor een opleiding die anders niet gevolgd zou zijn. Eén beurs wordt helemaal niet gebruikt (en ook niet uitbetaald), en acht van de tien beurzen worden gebruikt voor opleidingen die anders ook gevolgd zouden zijn. Wel blijkt uit het onderzoek dat het effect van de regeling toeneemt naarmate een opleiding langer duurt. Voor opleidingen die langer dan een jaar duren geldt dat twee op de tien beurzen worden gebruikt voor opleidingen die anders niet worden gevolgd.

Tags: #lerarenbeurs


1 Reactie(s)

  1. Karry pomo

    Ik heb de beurs gebruikt om een opleiding van meer dan een jaar te volgen (opleiding om schoolleider te worden) Deze opleiding kostte bijna 5000 euro. Ben erg blij dat die beurs er was, zoveel geld had ik niet zomaar in een oude sok liggen.De “normale” nascholing voor een leerkracht kan best betaald worden uit het nascholingsbudget van een school. Jammer om hier de beurs voor te gebruiken. Ik snap dat scholen dit goedkoop vinden. Ook de leerkrachten in mijn team worden gestimuleerd om de beurs te gebruiken, maar voor de nascholing die ik zelf zou kunnen betalen en vooral de nascholing die de school verplicht stelt, klop ik gewoon aan bij mijn directie.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: