CDA vs. Veerman over studiefinanciering

Gepubliceerd op 19 april 2010, 11:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

In het concept-verkiezingsprogramma van het CDA worden veel van de conclusies van Cees Veerman overgenomen, maar over stufi zijn de oud-minister en zijn partij het oneens. Selectie aan de poort, hoger collegegeld voor topopleidingen en specialisatie van de universiteiten op een bepaald vakgebied zijn alle in het CDA-program opgenomen. En: de studiefinanciering moet behouden blijven.

Over de stufi sprak Veerman vrijdag bij een discussiebijeenkomst van de VSNU in Den Haag. Hij pleitte voor “boerenslimheid” bij de heroverweging van de stufi en hogere eigen bijdragen van (oud-)studenten, zo meldt ScienceGuide. CDA-lijsttrekker Balkenende wil er juist “niet aan tornen,” volgens datzelfde medium, en dus “viel [Veerman] feitelijk de lijn van zijn partij af.”

Maar het behoud van de studiefinanciering kent nog de nodige voorbehouden bij het CDA. Zo mag het collegegeld verhoogd worden voor topopleidingen (studenten kunnen daarvoor een speciale beurs aanvragen) en ook trage studenten krijgen een hoger collegegeld voor de kiezen. Ook worden “de reismiddelen doelmatiger ingezet” (lees: geen onbeperkt ov meer). Zó ver zitten Veerman en Balkenende dus ook niet uit elkaar.

Verder willen de christen-democraten meer contacturen in het hoger onderwijs en verplicht bewegingsonderwijs (gym) voor alle Pabo-studenten. Het verkiezingsprogramma wordt vrijdag en zaterdag definitief vastgesteld op het CDA-congres te Den Haag. Leden kunnen zich nog tot en met morgen aanmelden.

Tags: #CDA, #studiefinanciering, #Veerman, #verkiezingen


4 Trackbacks & Pingbacks

 1. 18 mei 2010 16:48

  StudNed.nl | Partijen “kiezen niet, maar schuiven” :

 2. 28 mei 2010 11:02

  StudNed.nl | ChristenUnie wil geen leenstelsel, wel hoger collegegeld :

 3. 31 mei 2010 23:24

  StudNed.nl | Manifestatie voor stufi wordt campagnekrachtmeting :

 4. 17 september 2010 13:52

  StudNed.nl | Rector: verhoog collegegeld met duizend euro :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: