België vreest vlucht Nederlandse studenten

Gepubliceerd op 08 april 2010, 13:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Vlaamse koepel van universiteiten (VLIR) vreest een grote toestroom van Nederlandse studenten als de basisbeurs in Nederland wordt afgeschaft. Het collegegeld is in België namelijk veel lager dan in Nederland. De VLIR is niet blij met deze verwachte toestroom. Secretaris-generaal Rosette S’Jegers zegt vandaag in Spits: “We kunnen met dit soort maatregelen meer Nederlandse studenten verwachten die alleen maar naar ons land komen voor lagere studiekosten, terwijl je hoopt dat studenten kiezen voor andere zaken.”

Daarnaast vreest het VLIR voor een aanval op de kwaliteit als er opeens veel extra studenten naar de Belgische universiteiten en hogescholen trekken.

Tags: #belgie, #collegegeld


1 Reactie(s)

  1. Studente in Hasselt

    De Universiteit Hasselt rekent aan Nederlandse studenten (studenten met de Nederlandse nationaliteit) voor bepaalde studies, zoals rechten, een hoger collegegeld, gelijk aan het collegegeld in Nederland, nl 1647 euro. Dit wordt niet gepubliceerd, maar die verrassing krijgen de studenten met een factuur in december, omdat zij 80 euro aanbetalen bij inschrijving.

    Nederlandse studenten krijgen in december van het jaar waarin zij beginnen met hun studie een factuur van 1647 euro collegegeld, omdat het Belgische collegegeld alleen geldt voor studenten met de Belgische nationaliteit volgens de studentenadministratie.

    Niemand weet dit nog, want in de Belgische kranten staat dat Nederlanders hetzelfde collegegeld betalen als Belgen. De koepels van universiteiten in Belgie weten dit niet, en ook de hoogleraar bestuursrecht van de universiteit Hasselt wist het niet dat er onderscheid werd gemaakt naar nationaliteit bij het collegegeld.

    Een beleidsmedewerkster van de Universteit van Hasselt beweert per e-mail dat de Universiteit van Maastricht een contract heeft met de Universiteit Hasselt, waarin staat dat studenten met de Nederlandse nationaliteit, die Belgisch recht willen studeren in Belgie, 1647 euro collegegeld moeten betalen.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: