Academische titels totaal onbeschermd

Gepubliceerd op 07 april 2010, 16:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Lars)

De academische titels bachelor en master zijn in Nederland volstrekt onbeschermd: iedereen die dat wil, mag zich een titel als “Master of Science” aanmeten. Dat geldt ook voor de namen universiteit, hogeschool en university (of applied sciences). Staatssecretaris van Bijsterveldt (OCW, CDA) wil hier een einde aan maken. Volgens haar leidt de huidige situatie tot onduidelijkheid bij studenten en werkgevers, oneerlijke concurrentie en regelrechte diplomafraude.

Die vrees is gebaseerd op Engels onderzoek, waaruit blijkt dat in Europa 459 zogenaamde “diploma mills” actief zijn: bedrijven die op internet academische diploma’s verkopen. De staatssecretaris kondigt meteen maatregelen aan: ze wil de naam universiteit reserveren voor instellingen die wettelijk erkend zijn. Titels en graden mogen dan alleen worden afgegeven door opleidingen die zijn geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Voor de Volksuniversiteiten wordt een uitzondering gemaakt.

Kamerlid Jan-Jacob van Dijk (CDA) vroeg de regering al in juni vorig jaar om te onderzoeken of de titels beschermd kunnen worden. Plasterk huurde een onderzoeksbureau in, maar “door de val van het Kabinet heeft de beantwoording helaas enige vertraging opgelopen,” schrijft Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.

Tags: #Bachelor/Master, #Van Bijsterveldt


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: