De verborgen bezuiniging op koffie

Gepubliceerd op 07 april 2010, 11:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

In de bezuinigingsplannen wordt ook de OV-jaarkaart niet gespaard. Als de plannen door gaan dan mogen we alleen nog maar gratis van huis naar de collegezaal en weer terug. De rest moeten we betalen. Dit zou 65 miljoen euro moeten opleveren, van de totale 640 miljoen die de overheid jaarlijks uitgeeft. Maar de grote vraag is: gaat de NS hiermee akkoord?

De NS verdient op twee manieren geld: kaartjes en stations. Afgelopen jaar haalde NS de helft van haar winst uit de stationsexploitatie. Met kopjes koffie van 2 euro zorgt dat voor een flinke omzet. Studenten die gratis mogen reizen kopen geen kaartje, maar wel koffie en een broodje.

Als de OV-jaarkaart flink beperkt wordt, dan gaan studenten minder met de trein en halen minder koffie op het station. Een deel van de studenten zal nog wel met de trein gaan en een kaartje kopen. De consumentenpsychologie leert ons dat die groep ook minder snel koffie gaan halen. Je hebt immers je geld al uit gegeven aan een kaartje, en wil niet nog een keer je pinpas gebruiken.

Mijn advies aan de NS: compenseer de bezuinigingen van de overheid. Geef mij een gratis een Studenten OV-Plus abonnement. Hiermee mag ik dan doordeweeks weer onbeperkt met de trein,  maar ben ik wel verplicht elke maand voor €30 een 20-koffie-strippenkaart te kopen. Proost.

Tags: #bezuinigingen, #openbaar vervoer


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: