LSVb: knokken voor hoger onderwijs!

Gepubliceerd op 28 augustus 2009, 15:08
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kondigt acties aan tijdens de opening van het academisch jaar in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Delft, Groningen en Enschede. Samen met de lokale lidbonden in deze steden wordt door het uitreiken van bokshandschoenen de symbolische oproep gedaan aan hogescholen, universiteiten, docenten en studenten om te knokken voor het hoger onderwijs. Vorige week kreeg minister Plasterk al een paar bokshandschoenen aangeboden, om te knokken voor hoger onderwijs tijdens de onderhandelingen over de Rijksbegroting.

Financiële Problemen
Gezien de economische crisis zijn bezuinigingen in het hoger onderwijs niet ondenkbaar. Daarnaast trokken zowel de koepel van universiteiten (VSNU) als van de hogescholen (hbo-raad) al aan de bel over verwachte financiële problemen door het groeiend aantal  studenten. Als het budget van universiteiten en hogescholen niet meegroeit, is er dus minder geld te besteden per student. Plasterk liet in een reactie op het alarm vanuit de koepels weten dat de universiteiten en hogescholen er met wat ‘flexibiliteit’  wel zullen uitkomen.

Volgens de LSVb is het nu al zo dat veel studenten niet worden uitgedaagd in het onderwijs, omdat ze ‘verdrinken’ in de massaliteit van de opleiding. Hogescholen en universiteiten kunnen hier echter weinig aan doen bij gebrek aan financiële middelen. Om niet nog verder achterop te komen in de kenniscompetitie moet het kabinet daarom investeren in goed en uitdagend hoger onderwijs. Voorzitter van de LSVb Gerard Oosterwijk: “De overheid wil een kenniseconomie en meer excellente studenten, maar met meer dan 500 studenten in een collegezaal is het onderwijs allesbehalve uitdagend. Het wordt tijd dat het kabinet zijn ambities waarmaakt en net als in landen als Duitsland investeert in hoger onderwijs en onderzoek, juist in tijden van crisis.”

In de steden waar de LSVb niet aanwezig kan zijn, worden de besturen van instellingen via een brief gemaand zich strijdbaar op te stelen en te knokken voor het hoger onderwijs.

Reblog this post [with Zemanta]

Tags: #Amsterdam, #Delft, #Groningen, #Nijmegen, #Twente, #Utrecht


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: