Meer betalen voor minder onderwijs?

Gepubliceerd op 02 april 2010, 01:04
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Eén op de vijf studenten stopt met studeren als de basisbeurs wordt afgeschaft. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder zo’n 14.000 studenten, mbo’ers, scholieren en ouders. De cijfers laten volgens de studentenbond zien dat de studiefinanciering doorslaggevend is in de keuze om te gaan studeren. Dit terwijl de heroverwegingscommissie hoger onderwijs voorstellen om de studiefinanciering om te zetten in een leenstelsel, het collegegeld te verhogen en de OV-kaart te veranderen in een kortingskaart.

Volgens LSVb-woordvoerder Jasmijn Koets zijn zowel de cijfers van het onderzoek als de uitkomsten van de heroverwegingen schokkend: “De commissie geeft aan dat studenten wel meer zelf kunnen betalen. De resultaten van dit onderzoek geven aan dat dit echt desastreuze gevolgen zal hebben voor de deelname aan het hoger onderwijs.”

Bezuinigingen onderwijs

Naast de gevolgen die studenten direct in hun eigen beurs voelen is er ook sprake van bezuinigingen voor hogescholen en universiteiten. In de eerste twee opties wordt uitsluitend geld aan het hoger onderwijs onttrokken. Slechts in het derde scenario’s uit het eindrapport ‘Studeren is investeren’ is er sprake van een heel bescheiden investering naast grote bezuinigingen. Dit terwijl in de uitgekomen verkiezingsprogramma’s de politieke partijen zich opnieuw uitspreken voor extra investeringen in onderwijs en wetenschap. De onderwijskoepels HBO-raad en VSNU zijn dan ook ontevreden over de voorstellen. .”Dit is het paard achter de wagen spannen”, aldus voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad, “daarbij is het vreemd dat de studenten in alle gevallen meer betalen en er niet of nauwelijks meer onderwijs voor terug zien.”

Tags: #bezuinigingen, #LSVb, #ov-chipkaart, #Politiek, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: