Overschot aan opleidingen staat kwaliteit in de weg

Gepubliceerd op 31 maart 2010, 13:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Er worden te veel opleidingen aangeboden en dat gaat ten koste van de kwaliteit, dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO ziet Nederland op deze manier alleen maar afzakken in internationaal kennisverband. Dit terwijl de ambitie leeft om bij de top vijf van Europese kennislanden te horen.

Nederland telt zo’n dertien universiteiten en ongeveer vijftig hogescholen, die gezamenlijk 2000 opleidingen aanbieden. Het is onmogelijk dat overal topkwaliteit wordt geboden. Kwaliteit moet de enige graadmeter zijn als het gaat om het aanbieden van opleidingen, vindt ISO.
 
De studentenorganisatie is van mening dat de  massaliteit aan opleidingen leidt tot kwaliteit gebaseerd op de middelmaat en verspilling van talent en middelen. Nederland zou dan ook definitief moeten kiezen voor excellentie. Henno van Horssen, voorzitter ISO: “Slechte opleidingen moeten gesloten worden, want er is al te veel talent verspild. Dertien universiteiten en vijftig hogescholen die 2000 verschillende opleidingen aanbieden, dat kan niet langer. Kwaliteit moet de norm worden en en niet massaliteit.”

Door nu rigoureus te snijden in het onderwijsaanbod en kwaliteit leidend te laten zijn in zowel aanbod als bekostiging, kan geld efficiënter worden ingezet, aldus het ISO.

Tags: #ISO, #Politiek, #studiekeuze


1 Reactie(s)

  1. Kars

    Ben erg benieuwd naar de becijfering van dit verhaal, want nu hangt het nogal in het luchtledige.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: