Politieke partijen verdeeld over basisbeurs

Gepubliceerd op 31 maart 2010, 12:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Met de verkiezingen in aantocht is de basisbeurs een belangrijk punt van verschil geworden voor de politieke partijen.

PvdA en CDA
Opvallend is dat PvdA en CDA beiden het standpunt innemen dat de basisbeurs behouden moet worden. Toen de bezuinigingscommissies keken naar het hoger onderwijs lieten deze partijen weten open te staan voor een eventuele afschaffing van de basisbeurs. Wouter Bos noemde het een interessante optie. Het huidige stelsel was volgens Bos een pervers stelsel omdat de bakker betaalt aan de opleiding van een advocaat. Deze redenering wordt in het tijdperk Cohen klaarblijkelijk niet voortgezet. Ten minste, dat staat tussen de standpunten op hun website. De partij zal haar programma pas later bekend maken.

Het CDA wil de basisbeurs behouden maar vindt dat studenten die langer over hun studie doen dan nominaal plus één jaar uitloop een hoger collegegeld gevraagd mag worden.

Oppositie
Het grote wachten was op de stellingname van de voormalig coalitiegenoten. De oppositie had zich al uitgesproken. SP en de PVV zijn voor het behouden van de beurs. De VVD wil een sociaal leenstelsel en GroenLinks ziet het meest in de studietaks. D66 liet een maand geleden op haar website weten voor het behouden van de basisbeurs te zijn. Niet veel later stelde de partij in de Tweede Kamer dat afschaffing van de basisbeurs een optie is wat betreft D66. Komende vrijdag weten we meer, want dan komt het verkiezingsprogramma van D66 naar buiten.

Tags: #studiefinanciering, #verkiezingen


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 23 april 2010 13:06

    StudNed.nl | Wilders wil basisbeurs behouden en islamitische scholen sluiten :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: