Uitzendbureau compenseert CO2-uitstoot

Gepubliceerd op 23 maart 2010, 18:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Vandaag opent het eerste CO2-neutrale studentenuitzendbureau in Nederland de digitale deuren. Het bedrijf, GreenBlue, opgericht door twee studenten van de TU Delft, compenseert alle CO2-uitstoot van het bedrijf met compensatieprojecten zoals bosbouw. Op zich niet ongebruikelijk, maar GreenBlue gaat een stap verder: per gewerkt uur investeert het bedrijf een vast bedrag in onderzoek naar duurzame energietechnologie. Het bedrijf sluit hiermee aan bij de groeiende behoefte aan verduurzaming en sociale verantwoordelijkheid bij hun klanten.

Duurzame uitzendkrachten
Oprichters Alexander van Nauta Lemke en Lourens Meijer van GreenBlue exploiteerden al een uitzendbureau voor universitaire en HBO-studenten. Ze merkten dat veel klanten die duurzaamheid centraal stellen in hun eigen bedrijf, ook interesse hebben in duurzame leveranciers. Het nieuwe uitzendbureau, GreenBlue, zal daarom – als eerste uitzendbureau in Nederland – geheel CO2-neutraal opereren. Van Nauta Lemke: “Dat betekent onder meer dat we nauwelijks papier gebruiken, dat we compenseren voor ons eigen stroomverbruik voor computers en verlichting en dat we gaan compenseren voor de reiskilometers van de uitzendkrachten”. GreenBlue laat door het bedrijf de ClimateNeutralGroup precies uitrekenen wat het aan CO2 uitstoot en compenseert dat door te investeren in compensatieprojecten zoals het aanleggen van bos. Maar het bedrijf gaat een stap verder door een vast bedrag per gewerkt uur te investeren in de ontwikkeling van duurzame energietechnologie. Meijer: “Dat is nu nog een symbolisch bedrag, maar als wij groeien, groeit ook het bedrag dat we investeren.”

Energietechnologie
Meijer en Van Nauta Lemke wilden meer doen dan alleen maar opruimen. Meijer: “We willen ook een bijdrage leveren aan het duurzaam verlagen van de uitstoot van CO2. Daarom hebben we ervoor gekozen te investeren in de technologie die dat mogelijk maakt”. Van Nauta Lemke en Meijer studeren aan de Technische Universiteit Delft. Samenwerken met de TU Delft lag voor de hand, niet alleen vanwege de nabijheid, maar vooral omdat energie er een groot onderzoeksgebied is. Er werken meer dan 700 onderzoekers aan energietechnologie. Het geld dat GreenBlue maandelijks zal overmaken naar de TU Delft komt terecht bij het Delft Energy Initiative, een initiatief om het onderzoek en onderwijs op het gebied van energie te stimuleren en zichtbaar te maken. Professor Tim van der Hagen, voorzitter van het Delft Energy Initiative: “Ik vind het mooi om te zien dat jonge bedrijven het grote belang inzien van investeren in de energietechnologie die we nodig hebben om onze energievoorziening in de toekomst duurzaam te maken en betrouwbaar en betaalbaar te houden.”

Tags: #Delft, #duurzaamheid


1 Reactie(s)

  1. Wimar

    Hmm, er staat onderzoen in de lead op de voorpagina.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: