Bezuinigingscommissie: collegegeld omhoog en studiefinanciering wordt leenstelsel

Gepubliceerd op 22 maart 2010, 13:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

De eerste plannen vanuit de bezuinigingscommissie voor het hoger onderwijs zijn uitgelekt. Het FD meld dat de huidige vorm van studiefinanciering wordt afgeschaft en vervangen door een leenstelsel. Het terugbetalen van de lening gaat dan via de inkomstenbelasting. Voor oud-studenten gaat het tarief in Box 1 dan van 42% naar 45%. Ook het collegegeld gaat omhoog.

Bezuinigingscommissie
Het kabinet Balkenende IV heeft september vorig jaar 19 bezuinigingswerkgroepen ingesteld. De werkgroep hoger onderwijs moet 20 procent van 5,8 miljard euro zien weg te werken. Door de val van het kabinet moeten de werkgroepen aankomende periode al hun plannen publiceren. De plannen zijn nog niet officieel gepubliceerd en naar de Tweede Kamer verzonden.

Sociaal beleid
Het profijtbeginsel speelt een belangrijke rol in de plannen. Dit houdt in dat degene die het meest geprofiteerd heeft van het systeem, ook het meeste moet terugbetalen. Dit komt er op neer dat oud-studenten met een laag inkomen ook minder hoeven te betalen. In het huidige systeem ontvangt elke student studiefinanciering, en moet alleen de optionele lening terugbetaald worden. Veel studenten willen echter niet aan de lening, uit angst voor terugbetalingsproblemen. Dit zijn vaak juist de studenten uit gezinnen met een lager inkomen, dus degenen die de financiële steun vanuit de overheid het meest nodig hebben.

De commissie denkt zelf dat met het nieuwe systeem de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet beperkt wordt. De commissie verwijst naar een onderzoek uit Australië, waar dit systeem al ingevoerd is.

Efficiency
De belastingdienst zou hiermee een deel van de taak van DUO, de oude IB-groep, overnemen. Dit is waarschijnlijk efficienter omdat hiermee dubbel werk voorkomen wordt. Oud-studenten moeten nu zowel bij de DUO als de belastingdienst doorgeven hoe hoog het inkomen is en hoeveel er dus betaald moet worden.

Tags: #bezuinigingen, #studiefinanciering


4 Trackbacks & Pingbacks

 1. 25 maart 2010 08:32

  Studenten komen in actie tegen de bezuinigingen op het Hoger Onderwijs  | CSR :

 2. 1 april 2010 18:12

  StudNed.nl | Bezunigingswerkgroep publiceert de plannen: OV-Studentenkaart naar beneden, collegegeld omhoog. :

 3. 2 juni 2010 14:19

  StudNed.nl | Wat willen de kleintjes? De dieren en de piraten over onderwijs :

 4. 7 november 2011 11:41

  De Dronken Hersen- Roof- Waanzin van Bruin 1. | Steve Brown ' De Vries mag God op zijn blote knieen danken dat hij nog leeft ' :

14 Reactie(s)

 1. Wimar

  Het leenstelsel waar hier over gesproken wordt is natuurlijk een basale vorm van studietax.


 2. Paulien

  Het is mij niet helemaal duidelijk… 3% meer belasting (de rest van je leven? voor hoe lang eigenlijk?) en wat krijgen we er dan precies voor terug? Moet iemand die 4 jaar geleend heeft dan net zoveel en net zo lang extra belasting betalen als iemand die 10 jaar geleend heeft of totdat je het afbetaald hebt?
  Ik wordt nu wel erg nieuwsgierig naar het ‘echte’ plan!


 3. Sander

  Dan hadden de actievoerende studenten toch de hele tijd al gelijk. De stufi gaat op de schop en de student moet alles lenen (een verdubbeling van de studieschuld naar 25.000 euro!). Hoe kunnen ze nu zeggen dat de toegankelijkheid niet onder druk komt te staan!? Uit recent onderzoek zegt ruim twintig procent van de toekomstige scholieren en huidige studenten dan niet te gaan studeren! Ik zeg, doorgaan met die acties! Stop de bezuinigingen op het onderwijs, het is te belangrijk voor de toekomst van Nederland!


 4. Bezorgde student

  En wat nou als je met dit nieuwe systeem een studie hebt afgerond maar er een shitty laagbetaalde baan aan over houdt.. betaal je dan nog net zoveel belasting? Ik vind dit behoorlijk ontmoedigend klinken. Laat ze het geld ergens anders vandaan halen, op onderwijs bezuinig je niet!


 5. isaac

  Dit is juist de rede dat we met ze allen donderdag in den haag gaan fietsen. Dat we de toekomstige overheid laten weten dat dit niet kan! Waarom kijken ze niet naar de buren waar studenten gesubsideerd worden om hun creativiteit te kunnen uitten. Waarom niet investeren in gratis onderwijs, waarbij iedereen gelijke kansen heeft te studeren wat hij/zij wil. Kom A.S DONDERDAG om 14.00 naar het plein en laat ook jou stem horen!


 6. StudNed.nl Redactie (Gerrit)

  @Bezorgde student: het tarief van de inkomensbelasting gaat omhoog. Als je een ‘laagbetaalde shitty baan’ hebt, betaal je ook veel minder belasting.
  42% van €0 = €0
  45% van €0 = €0

  @Isaac: hebben jullie een persbericht? Zo ja -> redactie@studned.nl, en wij maken er een artikel van.


 7. TK

  En het collegegeld wordt vrijgegeven!

  I.P.V. € 1620,- voor deelname aan hoger onderwijs wordt het dadelijk een X bedrag PER OPLEIDING!!!

  Dan komen er dus een hele bult rijkeluiskindjes-trainingscentra waar je voor 10.000en euro’s je diploma kan kopen.


 8. B

  Het is gewoon te belachelijk voor woorden. Die studiefinanciering was ingevoerd omdat de armen geen studie konden betalen en arm bleven, terwijl de rijken wel konden studeren en goede banen kregen. Er was een groot gat tussen rijk en arm, en mede dankzij studiefinanciering is dat gat een stuk kleiner geworden. Ook mensen uit armere gezinnen kunnen nu studeren zodat ze later een goed betaalde baan kunnen krijgen. Als ze die studiefinanciering echt gaan “vernietigen” dan ga je een beetje terug naar diezelfde situatie, want die mensen kunnen dat niet allemaal ophoesten.Ook al krijg je dan een baan na je opleiding, de kosten zullen dan waarschijnlijk toch te hoog zijn, want een beginners salaris is nooit fantastisch.Ik vind het een belachelijk idee om hierop te bezuinigen. We moeten alsmaar meer belasting betalen, maar we krijgen er steeds minder voor terug, dit kan niet langer!


 9. StudNed.nl Redactie (Gerrit)

  @TK en B: De financiering blijft wel bestaan. Dus niet alleen de “rijkeluiskindjes” kunnen studeren, iedereen. De vraag is wat je met de terugbetaling van al dat geld gaat doen. In het huidige voorstel wordt het alsnog wel inkomensafhankelijk terugbetaald: via de inkomstenbelasting.


 10. Jorik

  Dus de ’slimme’ meneren en mevrouwen daarboven in Den Haag stoppen met het stimuleren van studenten om door te studeren.. Heel erg slim… kuch **iets met slimmere en beter opgeleide studenten en een sterkere arbeidsmarkt** kuch


 11. Michael

  Studeren voor de rijken, heerlijk zo’n systeem. Ik dacht dat Nederland een sociaal bestel heeft dat studeren voor iedereen in de samenleving mogelijk moet maken.
  Het onderwijs is een essentiele factor in de zoveel besproken kenniseconomie die het kabinet wilde doorvoeren.

  Tegenwoordig wordt er van kinderen (+-15jaar) al verwacht dat ze een studierichting kiezen. Deze keuze heeft gevolgen voor de latere studies die ze kunnen gaan volgen. Maar universiteiten selecteren studenten niet op kwaliteiten omdat iedere student voor de universiteit inkomsten zijn. Hierdoor is de kans groot dat studenten (in pre) de verkeerde keuze kunnen maken.
  Wat nou als je een verkeerde keuze maakt? Betekend dit dan ook dat je de rest van je leven krom moet liggen??

  Tevens wordt er gesproken over het vrijgeven van het collegegeld, resulteert dit in leningen van 10.000 euro per jaar om enkel te mogen studeren zoals in de VS? Dit moet niet mogen!


 12. Lee

  Wie bedoelen ze nou precies met de commissie in de laatste alinea onder het kopje sociaal beleid?


 13. StudNed.nl Redactie (Lars)

  Bedoeld wordt de ambtelijke werkgroep die de bezuinigingen onder de loep neemt. Tekst is nu (hopelijk) verduidelijkt.


 14. K.

  Is dit hele gedoe niet eigenlijk om de schulden van de overheid af te betalen?
  Ik zie het nut er namelijk niet van in. Doorstuderen tot je 18e, maar hoe moet dat nou als het niet vast staat dat je een goede baan eraan overhoudt waarmee je daadwerkelijk je “lening” af kan betalen? Zeker met de werkeloosheid door de kredietcrisis. Wie weet hoe lang die nog door zal gaan.

  Wie zit er trouwens op te wachten als hij/zij z’n opleiding heeft afgerond nog een lening te gaan zitten afbetalen?

  Pff bezuinigen… Wat dacht je van investeren?


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: