LSVb: Weg met het bsa!

Gepubliceerd op 10 maart 2010, 17:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

gerard

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ziet in het bsa-rapport van de onderwijsinspectie reden om de maatregel af te schaffen. Voorzitter LSVb Gerard Oosterwijk: “Uit dit rapport blijkt dat het bsa door instellingen wordt gebruikt om studenten gemakkelijk van de opleiding te sturen, dat hierbij  de wet overtreden wordt en de verwijsfunctie verwaarloosd wordt.”

 De inspectie maakt volgens de studentenbond pijnlijk duidelijk dat het bsa vooral wordt gezien als middel om de rendementen zo snel mogelijk te verhogen. Dit druist volledig in tegen de oorspronkelijke functie, een bindende verwijzing in de propedeuse om studenten zo snel mogelijk op de juiste opleiding te krijgen. De Landelijke Studenten Vakbond vindt het op basis hiervan tijd om het bsa af te schaffen.

In haar onderzoek concludeert de inspectie dat het oriënterend karakter van het eerste jaar onvoldoende is. Dit is een zorgwekkende bevinding omdat deze oriënterende functie de belangrijkste reden is geweest om het bsa per wet mogelijk te maken. Juist in het eerste jaar is deze functie cruciaal omdat studenten moeten ontdekken wat hun eigen kwaliteiten en voorkeuren zijn in deze periode van nieuwe ervaringen en ontwikkelingen.

Daarnaast concludeert de inspectie ook nog eens dat bindende studieadviezen herhaaldelijk worden verstrekt zonder waarschuwing, terwijl dit wel verplicht wordt in de wet. Doordat bij de meeste adviezen een exit-gesprek ook volledig ontbreekt, verwaarlozen instellingen de verantwoordelijkheid voor de verwijzing van studenten. Hiermee wordt volgens de LSVb aangetoond dat het bsa alleen maar wordt gebruikt om de rendementen te verhogen. Dit terwijl nooit  onomstotelijk bewezen is dat een bsa de rendementen ook echt verbetert.

Tags: #Bindend studieadvies (bsa), #LSVb


2 Reactie(s)

  1. StudNed.nl Redactie (Lars)

    En ook op de LSVb-site doet het rapport het momenteel niet.


  2. StudNed.nl Redactie (Lars)

    Ah, nu wel weer.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: