Plasterk gaat opnieuw voor OCW

Gepubliceerd op 10 maart 2010, 12:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Todaysportrait
Photo by roel1943
Ronald Plasterk wil opnieuw minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden. Dit maakte hij gisteren bekend in het programma Pauw & Witteman. Plasterk heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor de kandidatenlijst van de PvdA. De bewindsman was niet erg populair in het onderwijsveld. De aanvankelijke opluchting dat iemand met veel wetenschappelijke ervaring eens de scepter voerde verdween als sneeuw voor de zon.

Bezuinigingen
De grootste klap liep Plasterk op in het kader van de bezuinigingen. Ambtelijke werkgroepen moesten op zoek naar een bezuiniging van zo’n 20% op het OCW-budget. Dit tot ongenoegen van studenten en de HBO-Raad en de VSNU, die juist riepen om investeringen.

Plasterk liet eerder in een interview met de VPRO weten nooit van plan te zijn geweest te bezuinigen op onderwijs. Met de motie-Hamer, waarin het streven wordt gesteld bij de internationale top van kennislanden te horen, hoopte hij de bezuinigingen van zich af te kunnen slaan. “Ik heb bewust niet naar buiten geroepen: niemand komt aan het onderwijs. Dan daag je mensen uit. Maar ik was de enige minister met zo’n Kamerbrede motie in z’n binnenzak. Ik dacht, ik speel die kaart op het goede moment uit, en niet in de publiciteit,” aldus Plasterk.

PvdA en CDA
De PvdA heeft eerder al aangegeven niet te willen bezuinigen op onderwijs. Een lijn die clasht met die van het CDA. Plasterk heeft echter aangegeven niet op voorhand een nieuwe coalitie met het CDA van de hand te doen, nu het vertrek uit Uruzgan alsnog doorgaat.

Tags: #Plasterk, #PvdA


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: