Studenten kiezen voor MKB

Gepubliceerd op 05 maart 2010, 13:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Hoog opgeleide studenten zoeken hun eerste baan na hun studie bij voorkeur in het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). 60% van de HBO- en WO studenten verkiest het MKB als werkgever boven grote organisaties (17%). Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat uitzendorganisatie Studentalent heeft gedaan onder 1.700 HBO- en WO studenten. Studenten blijken uitermate kritisch bij hun zoektocht naar hun eerste baan.

Een hoog salaris heeft niet de eerste prioriteit (25%). Vooral prettige collega’s & werksfeer (61%), opleiding & ontwikkelmogelijkheden (55%) en carrièreperspectief blijken belangrijke criteria bij de keuze voor een eerste baan. Wanneer het economische herstel echt inzet en een grote groep oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaat, ontstaat er vanaf 2010 een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Een juiste match tussen de nieuwe generatie werknemers en het bedrijfsleven en de overheid is dan essentieel om De nieuwe lichting medewerkers te vinden en te binden.

Angelique Steen, algemeen directeur van Studentalent begrijpt goed waarom studenten een voorkeur voor het MKB hebben wanneer ze op zoek gaan naar een eerste baan: “Het MKB is enorm divers en biedt jonge mensen kansen om snel te leren en te groeien. Precies die elementen waar De nieuwe lichting naar op zoek is.

Zelfstandigheid, ontwikkelmogelijkheden en snelle doorgroeiperspectieven staan hoog in het vaandel bij de ambitieuze nieuwe generatie werknemers.” Toch is het binnenhalen van de jonge werknemers geen A, B, C ‘tje voor bedrijven. Angelique Steen: “Het credo is ‘amuse me or loose me’. De nieuwe generatie wil een uitdagende baan met voldoende vrijheid, snelle feedback van leidinggevenden waarmee ze bij voorkeur in teamverband werken. Dat vraagt om een andere aanpak van werkgevers.”


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: