Studiefinanciering heet hangijzer in verkiezingen

Gepubliceerd op 01 maart 2010, 11:03
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Verkiezingen / Elections
Photo by mooste
De verkiezingsstrijd rond hoger onderwijs is losgebarsten. Vorige week konden we al melden dat D66 toch voor het behouden van de basisbeurs is. Voor het vallen van het kabinet spraken alleen de SP en de PVV zich uit voor het behouden van de beurs.

SP Tweede Kamerlid en woordvoerder over het hoger onderwijs noemt Jasper van Dijk ziet het als een verkiezingsstunt “Op de website van D66 wordt beweerd dat men de basisbeurs overeind wil houden. Dat is gek, want vorig jaar beweerde Pechtold nog dat deze wel kon worden afgeschaft”, schrijft Van Dijk op zijn weblog.

De PvdA gaf voor de val van het kabinet al aan niet te willen bezuinigen op onderwijs. Dit betekent echter niet dat de basisbeurs intact blijft. Bos noemde de basisbeurs op een partijbijeenkomst in Groningen een ‘perverse vorm van solidariteit’ waar de bakker betaalt voor de opleiding van een advocaat. Als de basisbeurs wordt afgeschaft zou het bespaarde bedrag in kwaliteit van onderwijs moeten worden gestoken.

Dit lijkt op de lijn van de VVD, die de basisbeurs wil vervangen voor een sociaal leenstelsel en zo extra wil investeren in onderwijs. GroenLinks ziet het meest in een studietaks, waarbij na de studie door een laag percentage extra inkomstenbelasting terugbetaald wordt. Het CDA heeft nog geen concrete voorkeur uitgesproken. De toekomst van het studiefinanciering lijkt nu al een heet hangijzer te worden voor de landelijke verkiezingen.

Tags: #D66, #Politiek, #SP, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: