Val kabinet brengt onzekerheid voor hoger onderwijs

Gepubliceerd op 22 februari 2010, 11:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Vanuit het onderwijsveld wordt met spijt gereageerd op de val van het kabinet.  Zo vindt de vereniging van universiteiten (VSNU) ‘het buitengewoon spijtig’ dat het kabinet is gevallen. Voorzitter van de VSNU Sijbolt Noorda: “De politiek staat nu zes maanden in de parkeerstand, terwijl juist in volle kracht vooruit moet worden gegaan naar de economie van de toekomst”. Investeringen in onderwijs en onderzoek zijn daarvoor onmisbaar. “Dat duldt geen stilstand”, volgens Noorda.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zien de val van het kabinet als een probleem voor het hoger onderwijs. Op het moment wordt er door commissies nagedacht over bezuinigingen in het hoger onderwijs en over een nieuw stelsel voor het hoger onderwijs. Zonder een kabinet zal er echter eerst niks gebeuren met de bevindingen van deze commissies. Studenten weten de komende tijd dus niet waar ze aan toe zijn. Voorzitter van het ISO, Henno van Horssen: “Wanneer worden er keuzes gemaakt voor de toekomst? Studenten willen geen bezuinigingen, maar wel duidelijkheid.”

Verkiezingen

Het wordt interessant om te zien hoe de verschillende partijen de komende verkiezingen zullen inzetten op hoger onderwijs. De partijen zijn bijvoorbeeld verdeeld over zaken als de studiefinanciering. De VVD is voor een sociaal leenstelsel, GroenLinks voor een studieloon en de SP voor het behouden van de basisbeurs. De voormalige coalitie sprak zich niet duidelijk uit voor een specifieke variant van studiefinanciering. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zullen PvdA en CDA hier een voorkeur moeten uitspreken.

Het is op het moment nog niet duidelijk wanneer de verkiezingen precies worden gehouden.

Tags: #ISO, #LSVb, #Politiek, #studiefinanciering, #VSNU


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: