Google verovert hoger onderwijs

Gepubliceerd op 15 februari 2010, 10:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor hoger onderwijs en onderzoek, heeft een driejarige overeenkomst met Google gesloten wat betreft de onderwijseditie van Google Apps. Nadat eerder de Open Universiteit en Universiteit Utrecht afspraken maakten met Google, is deze online samenwerkingsomgeving nu beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Opvallend is dat instellingen die Google Apps aanbieden aan hun studenten en medewerkers, hen kunnen laten inloggen met hun instellingsaccount. Hiervoor zijn geen aparte systeemkoppelingen tussen de instelling en Google nodig. Dit is mogelijk doordat Google is toegetreden tot de SURFfederatie, het authenticatieplatform voor hoger onderwijs en onderzoek. Door de toetreding van Google Apps tot de SURFfederatie wordt het makkelijker voor de Nederlandse hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen om naar een cloud computing-model over te stappen, waarbij e-mail en applicaties online worden aangeboden en via een browser vanaf elke computer toegankelijk zijn.

Jan Bakker, directeur SURFdiensten: “Met name de combinatie van kosteloos gebruik van Google Apps en de koppeling via de SURFfederatie maakt dat dit een zeer interessante propositie is voor het hoger onderwijs.”

Privacy
Een groot voordeel voor universiteiten is dat de gehele dienst door Google wordt gehost. Dat wil zeggen dat universiteiten en hogescholen zelf niet hioeven te investeren in de benodigde hardware en software om de programma’s te kunnen gebruiken. Een nadeel is dat universiteiten en hogescholen niet weten wat er met de gegevens van studenten en medewerkers gebeurt, aangezien deze bewaard worden op een server van Google en niet van de instellingen zelf. De onderwijsinstellingen kunnen niet garanderen dat Google niks met de gegevens zal doen. Vorig jaar liet het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen weten dat de pricacygevoeligheid een belangrijke reden was om niet over te stappen naar Gmail, het emailprogramma van Google.

Tags: #internet, #privacy


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: