Discussie afschaffing basisbeurs muurvast

Gepubliceerd op 11 februari 2010, 10:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Minister Plasterk en de Tweede Kamer spraken gisteren opnieuw over het afschaffen van de basisbeurs. De discussie bleek vooral een herhaling van zetten.

De regeringspartijen doen geen enkele toezegging tot de ambtelijke werkgroepen die zich buigen over de aankomende bezuinigingen met en advies komen. Dit wordt in april verwacht. VVD pleit voor de afschaffing van de basisbeurs ten faveure van een sociaal leenstelsel. GroenLinks wil een studieloon in plaats van de basisbeurs. De SP kreeg het zwaar te verduren omdat de partij pal staat vóór de basisbeurs.

Alhoewel PvdA en CDA willen wachten op het advies van de ambtelijke commissies, hebben enkele partijprominenten zich al uitgesproken voor de afschaffing van de basisbeurs. Wouter Bos liet afgelopen september al weten het omzetten van de basisbeurs in een lening een ‘interessante optie’ te vinden. VVD’er Mark Rutte liet op een bijeenkomst op de Stenden Hogeschool in Leeuwarden doorschemeren dat de PvdA en de VVD qua opvatting over de basisbeurs dicht bij elkaar liggen. Hamer heeft op een partijbijeenkomst juist laten weten een ’status aparte’ te willen voor onderwijs in de bezuinigingen.

Na de protesten en bezettingen afgelopen week tegen bezuinigingen in onderwijs lijkt er in Den Haag weinig veranderd te zijn. Het kabinet wacht af, de oppositiepartijen blijven bij de al ingenomen standpunten.

Tags: #bezuinigingen, #Plasterk, #studiefinanciering, #studietaks


1 Reactie(s)

  1. Piet

    Niets nieuws – Wouter is altijd “geïnteresseerd” in “opties” die bezuinigingen opleveren door middel van een aanval op een sector van de gewone bevolking. De VVD sowieso. En de rest, Groen Rechts enz.
    De Partij van de Arbeid (grappige naam: ze dient de heersende klasse) is altijd “in” voor “interessante opties” die in de richting gaan van een aanval op de beschaving. Vindt u deze formuleringen grof? Lees dan een paar speeches van “leiders” van de “Partij van de Arbeid” – daar kan ik niet mee concurreren wat intellectuele armoede betreft.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: