PvdA wil niet bezuinigen maar ook niet investeren

Gepubliceerd op 09 februari 2010, 10:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

GroenLinks en D66 hebben in december 2009 een motie ingediend, waarin een oproep stond om te investeren in het onderwijs. De Partij van de Arbeid heeft vandaag tegen deze motie gestemd. Wel heeft de PvdA laten weten dat er niet bezuinigd moet worden in onderwijs.

PvdA breekt belofte
Fractieleider Mariëtte Hamer beweerde maandagavond op een verkiezingsbijeenkomst in Groningen nog het omgekeerde. Zij claimt een “status aparte” voor onderwijs, waarbij er ook niet bezuinigd mag worden. De opbrengst van eventuele winst door efficiënter te werk te gaan in het onderwijs moet weer terugvloeien naar het onderwijs zelf, vindt de PvdA. De ChristenUnie heeft al laten weten niet blij te zijn met deze uitspraak, omdat het kabinet had afgesproken dat er geen taboe’s zouden zijn bij het vaststellen van de bezuinigingen.

Kabinet zoekt naar bezuinigingen
Het kabinet heeft 19 ambtelijke werkgroepen aangesteld, die op zoek moeten naar bezuinigingen. In april 2010 komt het kabinet met de conclusies van de werkgroepen en een bezuinigingsplan. Op het gebied van onderwijs zijn zowel de werkgroepen “Productiviteit Onderwijs”, “Hoger Onderwijs” en “Innovatie en toegepast onderzoek” actief. Er is geen werkgroep die zich richt op Defensie. Of onderwijs nu ook een uitzonderingspositie krijgt is dus onduidelijk.

Motie Hamer
De motie van GroenLinks en D66 was gericht op het bewerkstelligen van de motie Hamer (PvdA). De PvdA wil deze motie, waarin de Kamer stelt bij de mondiale top vijf van kennislanden te laten horen, dus halen zonder extra te investeren. De motie van GroenLinks en D66 is verworpen.

Tags: #bezuinigingen, #D66, #GroenLinks, #Politiek, #PvdA


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: