Plasterk: onderwijs moet toegankelijk blijven

Gepubliceerd op 05 februari 2010, 13:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Het hoger onderwijs moet toegankelijk blijven, stelde minister Plasterk gister bij een demostratie in Rotterdam. De demonstratie was onder andere gericht tegen het afschaffen van de basisbeurs. Alhoewel Plasterk meedeelde toegankelijkheid belangrijk te vinden, deed hij geen toezegging over het behouden van de basisbeurs. Het blijft voor studenten dus wachten tot de ambtelijke werkgroepen met een advies komen.

De website Scienceguide heeft laten weten dat staatssecretaris van financiën Jan Kees de Jager (CDA) tijdens een werkbezoek aan Stenden Hogeschool Leeuwarden meedeelde dat de afschaffing van de basisbeurs  “geen beleidsvoornemen is.” De VVD heeft inmiddels kamervragen gesteld over de uitspraken van De Jager. De oppositiepartij wil weten of het hier een kabinetsstandpunt betreft.

De Jager opperde verder dat het afschaffen van de masterbekostiging een beter alternatief zou zijn. Studenten die een master willen volgen moeten dan een kostenddekkend collegegeld betalen. “Dat is een van de slechtste dingen die je kunt doen,” zegt voorzitter Sijbolt Noorda van universiteitenkoepel VSNU in de Volkskrant. “Studenten moeten dan 6 tot 10.000 euro per jaar gaan betalen voor hun studie. Dat is de doodsteek.”

Noorda had zich eerder wel uitgesproken voor het omzetten van de studiebeurs naar een sociaal leenstelsel, mits het bespaarde geld dan in onderwijskwaliteit wordt gestoken.

Tags: #Bachelor/Master, #bekostiging, #Plasterk, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: