Duurdere tweede studie wordt mogelijk

Gepubliceerd op 02 februari 2010, 17:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wijziging van de Wet op Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW). VVD, PvdA en CDA stemden voor het voorstel; regeringspartij ChristenUnie stemde tegen wegens de mogelijkheid om hoger collegegeld te vragen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten blij te zijn met de versterking van de positie van de medezeggenschap in de wet. Met name het adviesrecht op het instellingscollegegeld heeft een duidelijke meerwaarde volgens het ISO.

Tweede studie
Het volgen van een tweede studie na het behalen van de eerste studie wordt duurder. Universiteiten en hogescholen mogen hier instellingscollegegeld voor vragen; ze bepalen dan zelf het bedrag dat de student betaalt. Studenten kunnen wel tegen wettelijk collegegeld een tweede studie volgen, mits ze die tijdens hun eerste studie zijn begonnen. Hier zijn in 2007 al afspraken over gemaakt met diverse onderwijskoepels en studentenorganisaties. Deze voorwaarden staan echter niet stevig verankerd in de nieuwe wet. Studentenorganisaties zijn door Plasterk gevraagd ‘aan de bel te trekken’ als ze vernemen dat instellingen zich niet aan de afspraak houden. Om het nakomen van deze afspraak de komende drie jaar te garanderen heeft Plasterk hier een subsidieregeling voor in het leven geroepen.

Student-assessor
Het idee van de student-assessor, een student die zitting neemt bij de vergaderingen van instellingsbesturen, is uit de wet geschrapt. De LSVb was voorstander van dit plan; het ISO vond dat de beslissing voor een dergelijke functie lokaal gemaakt moet worden en niet afgedwongen moet worden in de wet. Het ISO laat zich in een verklaring positief uit over de wetswijziging, al noemt voorzitter Henno van Horssen het “jammer dat de tweede studie maar tijdelijk is gered, en dat de gemaakte afspraken niet in de wet zijn overgenomen.”

Tags: #collegegeld, #ISO, #medezeggenschap, #tweede studie, #WHW


3 Trackbacks & Pingbacks

 1. 2 juni 2010 14:19

  StudNed.nl | Wat willen de kleintjes? De dieren en de piraten over onderwijs :

 2. 28 juni 2010 21:54

  StudNed.nl | Gratis wonen en gratis laptops :

 3. 7 september 2010 15:34

  StudNed.nl | ESU: geen snellere studenten door hoger collegegeld :

2 Reactie(s)

 1. Fatima Acherrat

  Je bent zwaar de klos, als je net als ik een doctoraal in het verleden hebt afgerond. Nu in je 2de jaar bachelor zit met de grote ambitie en voornemen om het onderzoek in te gaan en je constateert dat wil je een master volgen in 2011/2012, je het belachelijke bedrag van 14.200 moet betalen (universiteit Leiden). Daarbij is het extra zuur, bitter en hartstikke “peep” als je je bachelor tegen het wettelijke collegegeld hebt betaald en zal betalen uit je eigen spaartegoeden en je eigen gezin de afgelopen 2 jaar zuinig heeft moeten leven om te investeren in een baan voor mama die beter en veel meer past bij haar talenten en capaciteiten. Vooral ook, omdat je cijfers goed zijn en je geen van beide opleidingen ooit studievertraging hebt opgelopen. Maar 14.200 daar kan een modaal gezin helemaal NIET tegen op en een individueelstudent al helemaal niet! Behalve voor hen die rijke papa’s en mama’s hebben.


 2. blackalbino

  Het valt mij ook best zwaar.
  Kunnen ze studenten die al een tijdje bezig zijn met hun studie (2/3 jaar)niet ontzien van deze regeling.
  Als ik had geweten dat dit eraan zat te komen had ik namelijk hele andere beslissingen genomen wat betreft studiekeuze.
  Het is sneu voor studenten die juist hun traject goed probeerden te plannen, die krijgen nu een dikke middelvinger van de overheid.

  Planning om zeker te zijn van je toekomst? Nee, alles wat je doet… doe het maar snel en zonder er al te veel over na te denken, het moet vooral SNEL.

  Persoonlijk denk ik liever na over wat ik wil doen met mijn leven…. maar je moet er wel wat aan hebben en er van uit kunnen gaan dat je opties enigzins stabiel blijven


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: