Bezetters Nijmegen tevreden naar huis

Gepubliceerd op 02 februari 2010, 12:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De bezettingsactie op de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) is afgelopen. Na lang overleg tussen de bezetters en het College van Bestuur (CvB), zijn op het gebied van de dreigende onderwijsbezuinigingen “substantiële resultaten bereikt,” aldus de bezetters in een verklaring.

Actievoerders en CvB zijn het erover eens dat:

  • Een bezuinigingsdoelstelling van twee miljard euro op Hoger Onderwijs in het kader van de brede heroverwegingen, dramatisch is voor onze samenleving. Het zou of een lastenverzwaring van 4.000 euro oftewel 40% voor iedere student betekenen. Of het zou een halvering zijn van het onderwijsbudget voor universiteiten. Een dergelijke draconische maatregel heeft maatschappelijk grote en onaanvaardbare gevolgen.
  • Een wijziging in het studiefinancieringsstelsel  mag geen gemiddelde lastenverzwaring betekenen voor studenten.

De bezetters zijn opgelucht te horen dat het CvB staat voor het behoud en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Op grond hiervan hebben de studenten besloten de bezetting te beëindigen. Ze blijven zich wel inzetten voor behoud van de basisbeurs.

Eventuele invoering van een bindend studieadvies (bsa) door het College van Bestuur verloopt in nauw overleg met de Universitaire Studentenraad (USR). De bezetters “houden het besluitvormingsproces hierover scherp in de gaten.” De bezetters hebben aangegeven dat ze zeer tevreden zijn over het verloop van de actie.

Tags: #actie, #bezetting, #bezuinigingen, #Bindend studieadvies (bsa), #Nijmegen


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: