LSVb steunt actievoerende studenten

Gepubliceerd op 01 februari 2010, 12:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het terecht dat “studenten het hebben gehad” en onderschrijft de boodschap van actievoerende studenten in acht steden, waaronder bezettingen van universiteitsgebouwen in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. De LSVb spreekt zich in een persverklaring uit tegen een bezuiniging van 20% op het hoger onderwijsbudget en de dreigende afschaffing van de studiefinanciering. De actievoerders eisen investeringen in plaats van bezuinigingen; kleinschaliger en intensiever onderwijs, met behoud van de studiebeurs.

Politiek Den Haag, de universiteiten en hogescholen lijken het erover eens: de studiefinanciering afschaffen is het beste middel om 20% bezuiniging te bereiken. Volgens de LSVb betekent dat dat studenten driedubbel de dupe zijn. Enerzijds wordt het onderwijs steeds massaler en klagen studenten over het gebrek aan uitdaging en begeleiding. Anderzijds moeten studenten voor deze dalende onderwijskwaliteit zichzelf steeds dieper in de schulden steken. Tot overmaat van ramp delen studenten mee in alle andere bezuinigingen die Nederland over zich heen gaat krijgen. Zij zijn de generatie die straks de staatsschuld moet aflossen en de vergrijzing zal betalen. Voor studenten is de grens bereikt.

Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb: “Het is goed dat studenten van zich afbijten en duidelijk maken dat verder bezuinigen op het hoger onderwijs geen optie is. Plasterk is gewaarschuwd, studenten pikken geen verder afbreukbeleid van dit kabinet.” Oosterwijk spreekt vanmiddag studenten toe in het bezette UvA-gebouw, zo laat de Amsterdamse Centrale Studentenraad weten.

Tags: #actie, #bezetting, #LSVb, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: