Golf van bezettingen in studentensteden

Gepubliceerd op 01 februari 2010, 11:02
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Barricades in bezette universiteit UtrechtIn Utrecht, Amsterdam en Nijmegen hebben studenten gebouwen van universiteiten bezet. De studenten protesteren tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Utrecht
Om 07:05 vanochtend heeft een groep studenten het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht bezet.  Naast de dreigende bezuinigingen in het hoger onderwijs en het afschaffen van de basisbeurs, protesteren de studenten tegen het afschaffen van de papieren variant van het Ublad, de universiteitskrant van Utrecht. De studenten maakt het afschaffen van de krant, tegen de wens van studenten in, duidelijk hoe ondemocratisch de universiteit bestuurd wordt.

In een communiqué eisen de studenten verder dat Plasterk excuses maakt “voor de verschraling van onderwijs tijdens zijn wacht.”

Amsterdam
Ook in Amsterdam is de bezetting een uiting van protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. In een verklaring halen de bezetters uit naar de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), omdat de VSNU voor het afschaffen van de basisbeurs is. Volgens de bezetters wordt de rekening zo eenzijdig neergelegd bij studenten.

Nijmegen
De studenten die een collegezaal hebben bezet in Nijmegen zijn niet alleen boos over de bezuinigingen, maar voeren ook actie tegen de plannen van het universiteitsbestuur van de Radboud Universiteit om een bindend studieadvies (bsa) in te voeren. De bezetters willen duidelijk maken dat het zo niet langer kan met de positie van de student en dat studenten bereid zijn om voor hun belangen te strijden.

De LSVb heeft zich solidair verklaard met de actievoerders.

Tags: #actie, #Amsterdam, #bezetting, #bezuinigingen, #Nijmegen, #Utrecht


3 Trackbacks & Pingbacks

  1. 1 februari 2010 14:47

    StudNed.nl | Abvakabo FNV steunt acties van studenten :

  2. 5 februari 2010 10:59

    StudNed.nl | Bezettingen, wat is er bereikt? :

  3. 13 december 2010 13:15

    StudNed.nl | Studenten Rotterdam bezetten gebouw :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: