Actieweek voor studiefinanciering en hoger onderwijs Nijmegen

Gepubliceerd op 29 januari 2010, 13:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Het Nijmeegs Onderwijs Platform (NOP) organiseert in de week van 1 februari een actieweek om aandacht te vragen voor de dreigende bezuinigingen op hoger onderwijs en studenten. De voorgenomen bezuiniging van 20% op hoger onderwijs komt neer op 1,2 miljard euro. Dat bedrag komt precies overeen met de kosten van de basisbeurs. In de Tweede Kamer bestaat er breed draagvlak voor afschaffing van de studiefinanciering en ook de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft zich vòòr afschaffing uitgesproken.

Gedurende de actieweek legt NOP de nadruk op het informeren van studenten. Woordvoerder van het platform, Els van Vessem: “Veel studenten weten niet dat zij straks geen inkomen meer hebben.” Middels presentaties in colleges informeert het NOP de studenten direct maar het platform rekent ook op de medewerking van docenten. Van Vessem: “Als zelfs de universiteiten ons in de steek laten in deze zware tijd, kunnen we niet anders dan samen één blok vormen tegen de bezuinigingen. Studenten en het onderwijs worden direct aangepakt, dit mogen we niet laten gebeuren!”

Programma
dinsdag 2 februari: publiciteitsactie gedurende de hele dag op de Radboud Universiteit (RU)
woensdag 3 februari: discussieavond met film 19:00 uur te CC3 op de RU
donderdag 4 februari: Menselijke ketting om 12:30 uur in de Thomas van Aquinostraat. Gedurende de hele week is een informatiestand te vinden in de Refter op de campus van de RU.

In heel Nederland voert men komende week actie tegen de afbraak van de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. In Nijmegen kwam onlangs het bericht naar buiten dat er wellicht een bindend studieadvies (bsa) komt. Volgens het NOP is dit een typische uitwas van de landelijke focus op enkel studierendement en van bezuinigingen afwentelen op studenten.

Tags: #actie, #Bindend studieadvies (bsa), #Nijmegen, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: