Gemiddelde studieschuld in één jaar met 25% gestegen

Gepubliceerd op 29 januari 2010, 12:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Studenten die afgelopen jaar afstudeerden, eindigden met een studieschuld van gemiddeld 12.500 euro. In 2008 was de gemiddelde schuld maar 10.000 euro. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich zorgen om de oplopende studieschuld. Het merendeel van de studenten (60%) zegt goed met zijn geld om te gaan en houdt overzicht over zijn inkomsten en uitgaven.

Te rooskleurig beeld
“Studenten blijken niet goed op de hoogte te zijn van de studieleenvoorwaarden van DUO. Slechts 45 procent van de respondenten wist dat zij ook tijdens hun studie al rente betalen over hun lening bij DUO. Daarnaast heeft een kwart ook geen idee hoeveel rente ze over hun studielening betaalt (in 2009 3,58 procent) en 7 procent zegt zelfs dat je helemaal geen rente betaalt, ” aldus het Nibud.

Op de site van het Nibud kan een proefberekening gemaakt worden van de leenkosten na het afstuderen. Daar is ook het hele onderzoeksrapport te vinden.

Niet alleen voordelen
Het hebben van een schuld komt ook niet zonder nadelen. Door de verplichte maandelijkse afbetalingen kunnen afgestudeerden een minder hoge hypotheek afsluiten. Het rentepercentage op de studielening is sinds 2007 gestegen, terwijl de gemiddelde spaarbankrente gedaald is. De studiefinanciering op een spaarrekening vastzetten en winst maken op de rente lukt dus ook niet meer.

Politieke spanning
Minister Plasterk riep vorig jaar studenten op “om verantwoord te lenen”. VVD kamerlid Habe Zijlstra vond de waarschuwing van de minister ‘over de top’. Zijn VVD-partijgenoten hebben zich als bewindspersoon op Onderwijs altijd ingespannen om de ‘leenangst’ te bestrijden. Plasterk’s uitspraak is een breuk met het beleid van zijn voorganger Mark Rutte, die als staatssecretaris nog studenten probeerde te genezen van hun ‘leenangst’.

Tags: #DUO (IB-groep), #Lenen, #Plasterk, #Politiek, #studiefinanciering


3 Trackbacks & Pingbacks

 1. 8 februari 2010 13:17

  StudNed.nl | Nibud wil registratie studieschuld :

 2. 31 maart 2011 09:00

  CampusTV - Voor studenten, door studenten » Blog Archive » Hoe duur is uw studieschuld? :

 3. 16 mei 2012 12:11

  StudNed.nl | Gemiddelde studieschuld in één jaar met 25% gestegen | loannlwebsites.com :

1 Reactie(s)

 1. Duitse Hypotheken

  Many people view buying a home as their biggest investment.

  Rust’s website has just posted and update stating, “The date for the distribution of checks to borrowers who submitted valid claims has been set. I knew I would end up selling the property if they didn


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: