Eerste Kamer kritisch over studentassessor en duurdere tweede studie

Gepubliceerd op 27 januari 2010, 15:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Knights' Hall  - Ridderzaal
Photo by Ferdi’s World
Het pakket aan wijzigingen voor de wet op hoger onderwijs en onderzoek (WHW) is gisteren opnieuw besproken door de Eerste Kamer. Er was veel kritiek vanuit de senatoren op het idee van de studentassessor, een student die zitting neemt bij de vergaderingen van het College van Bestuur. Deze student zou een brug moeten vormen tussen bestuur en studenten in de medezeggenschap. De eerste kamer zag over het algemeen weinig in dit voorstel.

Tweede studie
Ook het duurder maken van de tweede studie moest het ontgelden. Plasterk wilde dat universiteiten voor het volgen van een tweede studie instellingscollegegeld mochten vragen, wat kan oplopen tot een veelvoud van het wettelijke collegegeld.

Veel Eerste Kamerleden spraken de vrees uit dat dit excellente studenten die een tweede studie willen doen kan ontmoedigen. Als een student zijn eerste opleiding nog niet heeft voltooid  wordt er geen extra collegegeld gevraagd. Men was bang dat dit strategisch uitstelgedrag bij het volgen van een eerste studie tot gevolg zou hebben.

Eerdere afspraken

December 2009 gaf Plasterk richting de studentenorganisaties reeds aan te verwachten dat de universiteiten en hogescholen zich zouden houden aan het in 2007 gesloten bekostigingsakkoord. Hierin staat dat wanneer een student een getuigschrift heeft behaald, maar nog bezig is met een tweede studie, het recht op wettelijk collegegeld van toepassing blijft. De vraag is hoe hard deze afspraken uit 2007 nog zijn. “De studentenorganisaties is gevraagd aan de bel te trekken” als de afspraken geschonden worden, meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Plasterk heeft al aangekondigd om voor de komende drie jaar een subsidieregeling te hanteren voor de financiering van tweede studies. Op deze manier moest een betaalbare tweede studie, begonnen tijdens de eerste studie, worden gegarandeerd.

De Eerste Kamer zal op 2 februari 2010 stemmen over het pakket aan wijzigingen.

Tags: #collegegeld, #medezeggenschap, #Plasterk, #tweede studie


3 Reactie(s)

  1. StudNed.nl Redactie (Lars)

    “De VVD-fractie merkte op dat op dit moment bij de [Rijks]Universiteit Groningen al een student-assessor aanzit bij de vergadering van het college van bestuur en dat dit een averechts effect lijkt te hebben. Veel zaken, aldus de VVD, worden in Groningen buiten de collegevergaderingen om geregeld.” http://bit.ly/aG8hLM


  2. StudNed.nl Redactie (Gerrit)

    Jammer dat de VVD dan niet vertelt waar de zaken dan wél geregeld worden.


  3. Marleen

    Jammer dat de VVD het niet aan de medezeggenschap zelf heeft gevraagd. Ik had ze best kunnen vertellen dat mijn functie in Groningen grote voordelen heeft voor de medezeggenschap.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: