ROVER: nog veel zorgen om ov-chipkaart

Gepubliceerd op 22 januari 2010, 12:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

ROVER is blij met het onderzoek dat staatssecretaris Huizinga laat doen naar chipkaarttarieven, maar heeft nog wel enige grote zorgen over dit onderwerp. Dit schrijft de reizigersvereniging in een brief aan de Kamercommissieleden. Want niet alleen de ritprijzen dreigen door de OV-chipkaart duurder te worden, ook reizen in de spits en overstappen op een trein van een andere vervoerder kan de reiziger extra geld kosten. Bovendien zijn er nog vele andere zorgen die de chipkaart meebrengt: defecte apparatuur, onterecht geld afschrijven en gebrek aan klantvriendelijkheid zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

Door de invoering van de OV-chipkaart dreigen vele reizen met het openbaar vervoer fors duurder te worden. Dit hebben diverse onderzoeken aangetoond. Staatssecretaris Huizinga heeft tot tevredenheid van ROVER aangekondigd de tarieven te laten onderzoeken. ROVER wijst op enkele aanvullende zorgpunten op dit gebied. Zo dreigt reizen in de spits in sommige regio’s duurder te worden om de reizigersstroom beter te spreiden. ROVER vindt dit onacceptabel.

“Vervoerders willen reizen tijdens de spits ontmoedigen”, aldus ROVER, “maar is het niet juist de bedoeling het dat OV moet bijdragen de files op te lossen in plaats van mensen de auto in te jagen? De meeste mensen kunnen nu eenmaal niet zelf hun werk- of schooltijden bepalen.” Daarnaast wordt de ov-chipkaart nog door vele andere problemen geteisterd. ROVER heeft een lijst opgesteld met maar liefst 38 zorgpunten, variërend van onterecht saldo afboeken, tegenstrijdige informatie bij in- en uitchecken en defecte apparatuur tot gebrek aan overzichtelijkheid en klantvriendelijkheid.

ROVER is in principe voor de ov-chipkaart maar voorziet dat de invoering van de kaart tot veel problemen kan leiden doordat vervoersbedrijven slecht samenwerken en de reiziger niet centraal stellen. ROVER wil een duaal systeem waarbij de reiziger zelf mag kiezen tussen reizen met de chipkaart en een papieren vervoersbewijs.

Tags: #openbaar vervoer, #ov-chipkaart


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: