Universiteit Utrecht over op Gmail; privacy in het geding

Gepubliceerd op 20 januari 2010, 15:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Gmail's Black Dot, Do you see it too? De Universiteit Utrecht laat al haar 30.000 studenten overstappen op Gmail. Elke student behoudt het @uu.nl-adres, maar achter de inlogknop komt een Gmail-interface. Hierdoor krijgen studenten nu de beschikking over 7 GB aan opslagruimte. De studenten-Gmail wordt wel advertentievrij opgeleverd. Hierdoor krijgen studenten nu ook de mogelijkheid om de e-mail te lezen via de telefoon.

Vacature lekt plannen
De aankondiging dat de UU overstapt kwam vanuit de ICT-dienst. Op 9 december 2009 plaatste de afdeling P&O van de UU een vacature voor ‘Systeembeheerder mailomgeving (2,0 fle)’, waarin aangekondigd werd dat “Alle studenten vanaf februari 2010 gebruikmaken van de mailvoorziening van Google: Gmail.”

Privacyproblemen
De privacy van studenten staat hiermee wel onder druk. Google krijgt de beschikking over alle studentgegevens en de inhoud van alle e-mails. De zoekgigant staat bekend als gesloten en geheimzinnig over privacybeleid. Zo wordt ook niet bekend gemaakt waar de gegevens opgeslagen worden en onder welke wetgeving dit dan valt. Nu worden de e-mails opgeslagen op servers van de universiteit, die in Utrecht staan en onder de Nederlandse en Europese wet vallen. Voor de Rijksuniversiteit Groningen was dit de doorslaggevende reden om de e-mail niet naar Google te verplaatsen.

Wet bescherming persoonsgegevens
Het is nog onduidelijk of de UU hiermee zelfs de Wet Bescherming Persoonsgegevens overtreedt. Die stelt dat persoonsgegevens, zoals e-mailadressen, niet geëxporteerd mogen worden naar landen zonder goede wettelijke privacybescherming. De VS, waar Google hoofdkantoor houdt, heeft niet zulke wetgeving.

Tags: #internet, #privacy, #Utrecht


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 7 mei 2010 10:33

    StudNed.nl | Universiteit Utrecht definitief over op Gmail :

6 Reactie(s)


  1. Qulmoarers

    interactions for phentermine phentermine 37.5 mg phentermine | https://onlinephenterminepills.com/# – diet pills phentermine


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: