Nederlands onderzoek scoort goed in Europa

Gepubliceerd op 20 januari 2010, 11:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De European Research Council (ERC) heeft ‘Advanced Grants’ toegekend aan zestien onderzoekers die verbonden zijn aan Nederlandse instellingen. Deze prestigieuze subsidie kan oplopen tot 3,5 miljoen euro per persoon. Met deze score presteert Nederland opnieuw goed en staat op een vijfde plaats achter Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Als relatief klein onderzoeksland slaagt Nederland erin om deel uit te maken van de kopgroep. NWO, KNAW en de VSNU zijn tevreden met dit resultaat.
 
De ERC wil met de Advanced Grant excellent onderzoek van ervaren onderzoekers stimuleren. De subsidie bedraagt maximaal 3,5 miljoen euro voor de duur van vijf jaar. In totaal dienden 1584 onderzoekers een aanvraag in. 236 onderzoeksvoorstellen zijn nu reeds gehonoreerd. Het totaal beschikbare budget is 515 miljoen euro. De nu gepubliceerde lijst winnaars kan nog aangevuld worden met extra onderzoekers. Die toekenningen volgen later dit jaar.  

Nederland scoort goed in deze ronde. Het aantal ERC-onderzoekers verbonden aan Nederlandse instellingen is met deze subsidieronde opgelopen tot 81. Het leeuwendeel van het daarbij behorende budget wordt in Nederland besteed. Hiermee geeft de ERC-subsidie het Nederlandse onderzoek een stevige impuls.
 
De ERC, sinds 2007 onderdeel van het Kaderprogramma van de Europese Unie, richt zich op wetenschappelijke excellentie en het stimuleren van talent. Zij is onder meer verantwoordelijk voor subsidieverstrekking binnen het onderdeel Ideas van het Kaderprogramma. Ideas biedt financiering voor toponderzoekers die grensverleggend onderzoek willen verrichten. De ERC is verantwoordelijk voor de Europese Starting Grants en Advanced Grants. Tussen 2007-2013 gaat het om 7,5 miljard euro.

Tags: #internationalisering, #NWO


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: