Plasterk: hoger onderwijs kan groei prima aan

Gepubliceerd op 20 augustus 2009, 13:08
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Minister Plasterk is positief over het hoge aantal aanmeldingen voor universiteiten en hogescholen. Volgens hem betekent dit dat het overheidsbeleid met de doelstelling meer mensen aan de studie te krijgen in het hoger onderwijs geslaagd. Al geeft hij toe dat de economische crisis waarschijnlijk ook een belangrijke factor is.

Zowel de HBO-raad als de VSNU hebben laten weten dat de groei echter financiële nadelen met zich meebrengt. Voor een bijna gelijk gebleven bedrag, moeten de instellingen meer studenten onderwijzen en begeleiden. Dat betekent minder begeleiding en overvolle collegezalen.

Deze angst is volgens de minister ongegrond. “Hoe meer studenten er komen, hoe meer geld de universiteiten en hogescholen van de rijksoverheid krijgen. Dat is de vaste systematiek. Wel wordt het ook voor de instellingen flink doorwerken om de toestroom op te vangen, maar ik ken de Nederlandse universiteiten en hogescholen als flexibel en daadkrachtig en heb er alle vertrouwen in dat ze daar uit komen.”

Het klopt dat de huidige systematiek uiteindelijk meer geld betekent bij een groeiend aantal studenten. Maar universiteiten krijgen grote delen van hun bekostiging op basis van het aantal uitgereikte diploma’s. Dat betekent dat de groei van nu pas over een paar jaar gecompenseerd wordt, terwijl de studenten tot die tijd ook goed onderwijs dienen te krijgen.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: