NS investeert €50 miljoen tegen winterweer

Gepubliceerd op 07 januari 2010, 18:01
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Optimistic traveler
Photo by HSmade
De NS gaat 50 miljoen euro investeren om de treinen winterbestendig te maken. “We willen dit onze klanten niet meer aandoen”, aldus een woordvoerder. De NS heeft te kampen met uitval van treinen door het winterweer en er is inmiddels een achterstand in de reparatie waardoor er capaciteitsproblemen zijn.

De eerste 10 miljoen euro wordt op de korte termijn ingezet. Daarnaast introduceert de NS ook het ‘zoutkaartje’. Om mensen te bewegen niet in de spits te reizen, krijgt iedereen die niet in de spits reist 40 procent korting op een kaartje. Dat is mede op verzoek van de overheid om automobilisten een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de auto, aldus de NS.

In feite geeft de NS hiermee aan alle reizigers tijdelijk een gratis kortingskaart.  Studenten met een OV-jaarkaart en kortingskaarthouders merken weinig van deze regel. De mogelijkheid om later te reizen ontbreekt ook voor veel studenten. Colleges en tentamens worden nog niet verzet naar later op de ochtend om de spits te ontlasten.

De 40 miljoen van de NS voor de lange termijn is bedoeld voor de treinstellen. Spoorbeheerder ProRail verklaarde in december 45 miljoen euro extra nodig te hebben om 9000 wissels winterbestendiger te maken. Uit het bestaande budget kan dat niet worden betaald.

CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans heeft Kamervragen gesteld aan CDA minister Eurlings over de grootschalige ontregeling op het spoor. Koopmans stelt wel dat het geld voor de investeringen wel ergens anders vandaan gehaald moet worden. “Er moet niet zoveel geld naar nieuwe dingen’, aldus Koopmans.”

“De politiek heeft jarenlang nagelaten extra geld beschikbaar te stellen om te zorgen dat het treinverkeer tijdens extreme weersomstandigheden niet uitvalt”, aldus NS reizigers-directeur Jacques Huberts. Hij noemde de kritiek van politici in Den Haag op het ontregelde spoor dan ook “te makkelijk”.

Tags: #CDA, #openbaar vervoer, #Politiek


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 18 januari 2010 13:47

    StudNed.nl | ROVER stuurt minister boze brief om ProRail :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: