Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij concept Koopstudio

Gepubliceerd op 19 augustus 2009, 13:08
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Vereniging Eigen Huis (VEH) zet zijn vraagtekens bij de werkwijze van het Hilversumse bedrijf Koopstudio. Dit bedrijf koopt panden op, verdeelt ze in studio’s en verkoopt ze door aan studenten en starters op de woningmarkt.

De VEH meldt: “Kopers worden geen eigenaar van de studio, maar slechts eigenaar van het gebruiksrecht van de studio. Daarnaast zijn alle kopers automatisch lid van de woonvereniging van het betreffende pand. De woonvereniging is eigenaar van het pand. Daardoor bestaat het risico dat de leden van de woonvereniging aansprakelijk zijn voor de lasten van medebewoners als één van hen zijn maandlasten niet voldoet.”

Koopstudio verstrekt aan kopers de zogenoemde Koopstudio Lasten Demper. “De fiscale consequenties van deze constructie zijn vooralsnog niet duidelijk. De kans bestaat dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Voor zover bekend is er geen goedkeuring van de Belastingdienst voor dit product.”, aldus de VEH.

RTV-Utrecht bericht dat Koopstudio de kritiek niet terecht vindt omdat “Eigen Huis tot nu toe achter het idee zou hebben gestaan om studentenkamers op deze manier te verkopen.”.

Koopstudio is actief in de meeste studentensteden. Studio’s kunnen gekocht worden vanaf €125.000. De website vermeld in een voorbeeld van de financiële lasten, dat de totale maandlasten nog onder de €300 uitkomen.

Rabobank Utrecht stopte in 2007 met het financieren van nieuwe panden. De studioprijzen liepen zodanig op dat de bank de aankoop steeds minder verantwoord achtte. „We willen onze klanten beschermen”, zegt financieel adviseur van de Rabobank Utrecht, Steven Oosterhoff tegenover Trouw. „We vonden het product goed omdat het de studentenmarkt ondersteunde, maar het moet geen eliteproduct worden.”

Tags: #studentenkamers


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: