Promovendi RUG geen studenten maar werknemers

Gepubliceerd op 17 augustus 2009, 21:08
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) moet promovendi niet als studenten maar als werknemers behandelen; met loon, vakantie-uitkering en pensioenopbouw volgens de cao Nederlandse Universiteiten. De vakbond ABVAKABO FNV heeft een rechtszaak tegen de universiteit gewonnen. De Kantonrechter oordeelde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst tussen de RUG en de promotiestudenten. De vakbond won eerder een vergelijkbare zaak tegen de Universiteit van Amsterdam (UvA). De promotiestudenten werden door de belastingdienst wel al gezien als werknemers, waardoor deze promovendi in een financieel nadelige situatie zaten.

De promotiestudenten (of bursalen) waren bedoeld om goedkopere promotieplaatsen te creeëren, aangezien deze promovendi geen werkgeverslasten kosten. Er zouden dan voor hetzelfde geld meer promotieplaatsen gerealiseerd kunnen worden.

Het bursalenstelsel lag politiek ook onder vuur. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk had eerder al in een reactie laten weten tegen het stelsel te zijn. De Tweede Kamer nam een motie aan van de SP dat promovendi volwaardige werknemers horen te zijn.

UPDATE: (19 augustus) CvB RUG besluit waarschijnlijk over twee weken of hoger beroep aangetekend gaat worden.

Tags: #bursalen, #promoveren


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 19 augustus 2009 19:35

    StudNed.nl | Bursalenstelsel nog niet van de baan :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: