Massaliteit universiteiten slecht voor onderwijs

Gepubliceerd op 18 december 2009, 14:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Gisteren kwam de keuzegids universiteiten uit. In deze gids worden verschillende aspecten van universitaire opleidingen met elkaar vergeleken. De toenemende massaliteit door stijgende studentaantallen blijkt problematisch voor opleidingen. De sterke groei van de studentenaantallen en het kuddegedrag van studenten die kiezen voor bachelorstudies als rechten, economie en bedrijfskunde, leidt bij die grote studies tot flink wat onvrede.

Dezelfde massale bachelorstudies – rechten, economie en bedrijfskunde – komen er in de Keuzegids ook in kwalitatief opzicht niet gunstig vanaf. Studenten melden dat ze een weinig uitdagend programma aangeboden krijgen. Dat geldt zowel voor het aantal lesuren (niet meer dan 10 per week) als de inhoud en het intellectuele niveau van het onderwijs.De studies die door studenten wel als uitdagend worden gezien zijn vallen veelal onder de medische en exacte wetenschappen. Maar ook de University Colleges scoren hoog.

Het probleem van massale studies lijkt invloed te hebben op de waardering van universiteiten. De kleine en specialistische universiteiten doen het het best in de keuzegids. net als vorig jaar staat de universiteit van Wageningen ovenaan de keuzelijst. De troef van Wageningen is volgens de redactie het kleinschalige en intensieve onderwijs. Toch is er ook een kanttekening te plaatsen: de studenten doen er relatief lang over hun bachelorstudie.

De meeste grote universiteiten scoren beduidend minder goed. De redactie constateert daarom dat “grootschaligheid en kwaliteit blijkbaar niet zo gemakkelijk zijn te combineren”. Maar dat het wel kan, wordt volgens haar bewezen door de Radboud Universiteit uit Nijmegen. Deze is overtuigend de sterkste van de grote instellingen. De gidsredactie verklaart dat uit de enorme investeringen van deze instelling in modernisering van onderwijsgebouwen en bijbehorende voorzieningen en uit een actief beleid, gericht op verhoging van het aantal contacturen en didactische scholing van docenten.

Het minst succesvol in de beoordelingen van de Keuzegids is de Vrije Universiteit: “Deze universiteit scoort het laagst van allemaal met contacturen, gebouwen en faciliteiten én de waardering van studenten voor de inhoud en samenhang van het studieprogramma. Door sterke groei is de kwaliteit onder druk gekomen.”

Tags: #Maastricht, #studiekeuze


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 3 juni 2010 14:56

    StudNed.nl | Alle colleges online :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: