NWO stuurt jong wetenschappelijk talent de wijde wereld in

Gepubliceerd op 15 december 2009, 15:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 35 jonge, veelbelovende wetenschappers een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal dienden 130 jonge onderzoekers een aanvraag in, 35 daarvan ontvangen nu een Rubicon. Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd en vertrekt naar het buitenland. Het grootste gedeelte van de jonge onderzoekers gaat naar de VS. Daarna is Groot-Brittannië de meest populaire bestemming. Andere kandidaten starten in Duitsland, Australië, Zweden en Spanje.

Vier buitenlandse onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling. NWO hoopt in de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken voor een onderzoeksperiode in Nederland. Hiermee hoopt NWO de kenniscirculatie verder te stimuleren.

De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Voorop staan de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut. De haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker tellen ook mee in de beoordeling.

Tags: #Begroting, #internationalisering, #NWO, #Wetenschap


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: