Boring naar aardwarmte dankzij studenten

Gepubliceerd op 11 december 2009, 15:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur uit Pijnacker gaat als eerste boren naar aardwarmte op basis van de opsporingsvergunning die de TU Delft in augustus 2009 verkreeg. De vergunning was aangevraagd op initiatief van studenten Geowetenschappen, verenigd in het Delft Aardwarmte Project. Doel van de boring is om met aardwarmte het eigen glastuinbouwbedrijf en enkele omliggende bedrijven te verwarmen.

Als alle vergunningen tijdig afgegeven worden, zal in januari 2010 met de boring begonnen worden. Op basis van voorstudies verwacht Ammerlaan op zo’n 2000 meter diepte een waterhoudende laag te vinden met een temperatuur van circa 70 graden Celsius. Ammerlaan hoopt voldoende aardwarmte te kunnen oppompen om zichzelf en de omliggende bedrijven duurzaam te verwarmen.  Leon Ammerlaan verwacht met aardwarmte voor een lange termijn op stabiele en acceptabele energiekosten uit te komen. “Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten van ons bedrijf. Daarnaast wordt dankzij aardwarmte ons bedrijf CO2 neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten.”

Niet alleen maakt Ammerlaan gebruik van de opsporingsvergunning van de TU Delft, ook in de voorbereidingen is hij geholpen door studenten van het Delft Aardwarmte Project (DAP). Dit project is in 2007 opgericht met als doel de TU Delft van duurzame warmte te voorzien door het realiseren van een geothermische proefopstelling in de TU-wijk. Inmiddels heeft het initiatief zich uitgebreid en zetten de studenten zich in voor een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte in de regio.  Douglas Gilding van DAP reageert enthousiast op de beslissing van Ammerlaan: “Het is fantastisch om met de kennis uit je studie de tuinders te wijzen op mogelijke kansen om te innoveren en de omgeving van de TU Delft duurzamer te maken.”

Het aardwarmteonderzoek maakt deel uit van een groot aantal onderzoeksprogramma’s op het gebied van duurzame energie, waar zo’n 700 mensen bij betrokken zijn. Daarnaast hoopt de universiteit dat een boring op of nabij de campus het op termijn ook mogelijk maakt om de campus duurzaam te verwarmen. Daarmee draagt het bij aan de ambitie van de universiteit om een klimaatneutrale campus te ontwikkelen.

Tags: #Delft, #duurzaamheid


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: