Rechtszaak Iraanse studenten tegen kennisembargo

Gepubliceerd op 11 december 2009, 11:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Gisteren was de rechtszaak van een aantal Iraanse studenten en onderzoekers tegen de Nederlandse staat over de sanctieregeling die  Iraniërs de toegang ontzegt tot opleidingen en locaties die te maken hebben met kernfysica. Deze regeling moet voorkomen dat deze nucleaire kennis Iran bereikt en zo bijdraagt aan het nucleaire programma van het land. Het geld voor alle mensen met een Iraanse nationaliteit, dus ook voor Nederlandse Iraniërs met een dubbel paspoort.

De rechtszaak is aangespannen door de actiegroep Iraanse studenten, en een student, een promovendus en een hoogleraar, alle drie Iraanse Nederlanders. De aanklagers vinden de regeling discriminerend en in strijd met de grondwet. De sanctieregeling is gebaseerd op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die stelt dat staten de verspreiding van nucleaire kennis tegen moeten gaan. De resolutie stelt niet expliciet dat dat betekent dat bepaalde opleidingen of locaties op slot moeten voor Iraniërs. Geen enkel ander Europees land heeft zo’n verstrekkende regeling geïmplementeerd in het onderwijs en onderzoek. Overigens kan voor de opleidingen kan door ontheffing worden aangevraagd, voor de locaties niet.

Rechtssocioloog Ashley Terlouw was als expert aanwezig bij de rechtszaak. In een onderzoek naar onder andere de effectiviteit van de sanctieregeling oordeelde Terlouw dat het verbod niet bij zal dragen aan het voorkomen van verspreiding van nucleaire informatie naar Iran. De uitspraak volgt in februari 2010.

Tags: #Iran, #Plasterk


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: