Lokale economie vangt 25.000 euro per student

Gepubliceerd op 09 december 2009, 13:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Kences, het samenwerkingsverband van verschillende studntenhuisvesters heeft onderzoek laten doen naar hoeveel de Nederlandse kennissector door bestedingen bijdraagt aan de Nederlandse economie. Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat per student gemiddeld zo’n 25.000 euro verdiend wordt. De Kennissector draagt jaarlijks zo’n 14,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast levert de sector 288.000 arbeidsplaatsen op. TNO berekende ook het indirecte effect op de economie. Daaruit blijkt dat het werkelijke belang nog veel groter is. Volgens het onderzoek levert de kennisindustrie buiten de eigen sector een bijdrage van nog eens 6,5 miljard euro en 69.000 banen. Alles bij elkaar gaat het dus om 21 miljard euro en 357.000 arbeidsplaatsen.

Van die 21 miljard euro kwam ruim driekwart terecht in de dertien studentensteden. In Wageningen is alleen al de directe inbreng van de kennissector goed voor bijna veertig procent van de stedelijke economie. In Leiden, Delft, Nijmegen, Utrecht, Groningen en Maastricht ligt dat percentage tussen tien en twintig procent. “Iedereen weet dat het hoger onderwijs veel doet voor de regionale economie. Hoeveel, dat wist niemand. Nu kunnen we er dus wel getallen bij laten zien”, zegt Vincent Buitenhuis, directeur van Kences.

Een ander opvallend resultaat van het TNO-onderzoek is dat het economisch effect hoger is wanneer de kennissector zich concentreert. “Knappe koppen op een kluitje loont”, weet Buitenhuis. “Het loont dus om die clustering beter te organiseren. Om hoger onderwijs nog meer te combineren met bedrijvigheid en een adequate huisvesting van studenten. Natuurlijk op fietsafstand van elkaar. Waar de clustering het grootst is, constateert de onderzoeker een hoger economisch effect. Een interessant gegeven, waarmee nog onvoldoende rekening wordt gehouden.”

Daarom komt Kences ook met een duidelijke aanbeveling aan overheden, bedrijfsleven, investeerders, verhuurders en de kennissector. Buitenhuis: “Durf huisvesting van studenten, hoger onderwijs instellingen en bedrijven te concentreren in een bepaald gebied of regio. Sla de handen ineen en kijk daarbij naar het totale beeld.” De resultaten van het onderzoek zijn vandaag in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort aangeboden aan CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove, voorzitter van de Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Tags: #Politiek, #studentenkamers


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: