Universiteitsraad Utrecht voert actie voor academische persvrijheid

Gepubliceerd op 03 december 2009, 10:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Vanmiddag voeren Utrechtse studenten actie om het U-blad te behouden. Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht (UU) wil de krant vervangen voor een website. Volgens studenten in de universiteitsraad wordt de universitaire journalistiek op deze wijze monddood gemaakt. Eerder werd door de universiteitsraad al een petitie gestart. Na twee dagen zijn er al ruim 1500 steunbetuigingen verzameld onder hoogleraren, docenten, studenten en alumni. Voor de universiteitsraad is het tijd voor een volgende stap: morgen voeren zij samen met studenten op ludieke wijze actie op de Uithof tegen de plannen van het College van Bestuur.

Op het plein bij de universitaire bibliotheek zullen studenten uitbeelden hoe de universitaire pers monddood gemaakt zal worden als het papieren blad opgeheven wordt en de redactie in een kleinere vorm verder gaat. “Met alleen een website zullen de sterke journalistieke stukken die meer dan een A4’tje beslaan verdwijnen,” aldus Max Patelski, lid van de universiteitsraad, “Op internet is alles snel, snel, snel. Diepgaande artikelen gaan daarbij verloren.” Daarnaast maakt de raad zich zorgen over de kleinere redactie die dichter onder de chef publiciteit van de universiteit zal komen te staan. Dit zal de onafhankelijkheid schaden, aldus de raad.

Morgen zullen naast tientallen studenten en de universiteitsraad ook vertegenwoordigers van de Utrechtse studentenvakbond USF aanwezig zijn. De actie wordt, behalve door vele studieverenigingen, ook ondersteund door de landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb. De universiteitsraad voelt zich zeer gesterkt door de reacties van de vele hoogleraren en van de organisaties van buiten Utrecht. “Voorkomen dient te worden dat er een domino-effect plaats vindt en andere universiteitsbladen ook opgeheven worden,” aldus Patelski.

Tags: #actie, #medezeggenschap, #Media, #Ublad, #Utrecht


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: