Hbo’er blijkt crisisbestendig

Gepubliceerd op 02 december 2009, 15:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht blijkt dat hbo-afgestudeerden, die tijdens de 2009 recessie de arbeidsmarkt betreden op de lange termijn geen verhoogde kans op werkloosheid hebben, niet op een lager baanniveau hoeven te werken en ook geen lager salaris zullen ontvangen. De werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers kan op korte termijn wel tijdelijk toenemen.

Uit het rapport blijkt ook dat de toegevoegde waarde van een hbo-diploma bovenop een mbo-diploma aanhoudt tijdens een crisis. Daarnaast zullen de hbo-afgestudeerden in hbo-functies niet verdrongen worden door academici. Dit komt doordat zij in tijden van crises een relatieve daling van hun salaris sneller accepteren dan recent afgestudeerde academici.

De negatieve gevolgen op korte termijn komen vooral voor rekening van afgestudeerden van de technische hbo-opleidingen (en daarmee mannen), terwijl veel vrouwelijke afgestudeerden profiteren van de beschermende factor van de gevolgde opleidingssector (bijvoorbeeld gezondheidszorg of onderwijs). Zij zullen hun carrière door de crisis wel vaker in een deeltijdbaan starten.

HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra in een reactie op het rapport: “Vorige week bleek uit het ROA-rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014 al dat van alle studenten degenen die met een HBO-diploma op de arbeidsmarkt instromen de beste perspectieven hebben. Dit onderzoek voegt daaraan toe dat hbo’ers goed bestand zijn tegen economische tegenwind, ook al kan het nu tijdelijk iets langer duren voor je de baan van de dromen hebt gevonden”.

Tags: #arbeidsmarkt, #HBO-raad


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: