Ublad Universiteit Utrecht met opheffing bedreigd

Gepubliceerd op 01 december 2009, 09:12
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Het Ublad, de krant van de Universiteit Utrecht, dreigt per 1 januari 2010 opgeheven te worden. Het Utrechtse College van Bestuur maakte 23 november bekend per 1 januari 2010 te stoppen met de papieren uitgave van het blad. Het plan is om twee bladen on-line uit te geven, een voor studenten en een voor het personeel. De redactie van het Ublad en de Utrechtse universiteitsraad zijn het hier niet mee eens.

Onafhankelijke redactie
Ook de onafhankelijkheid van de redactie staat onder druk. De redactie van het Ublad is nu onderdeel van de Universitaire Bestuursdienst en Dienstencentra (UB&D), dat aan een reorganisatie onderhevig is. De redactie van het Ublad wordt verplaatst naar het Communicatie Service Centrum. “ofwel de PR machine van de universiteit. Dit zou inhouden dat de redacteuren van het Ublad het éne moment een kritisch artikel over een UU-onderwerp zouden schrijven voor het blad, en het andere moment een promotiepraatje over dit zelfde onderwerp moeten schrijven.”, aldus de actiesite redhetublad.nl

Bezuinigingen
De reorganisatie is ingezet om te kunnen bezuinigen op personeelskosten. Ook het schrappen van de papieren editie is bedoeld als kostenreductie. Het is onzeker of deze maatregel de kosten echt naar beneden zal brengen. Het Ublad wordt gedeeltelijk betaald uit advertenties. De advertentietarieven op internet liggen een stuk lager dan bij de gedrukte media. Het onafhankelijke Wageningse blad ‘Wb’ werd in september 2006 plots vervangen door het communicatieblad ‘Resource’. In 2007 werden ‘Cursor’ (TUe) en ‘Ad Valvas’ (VU) bij communicatie ingevoegd en zette ‘Mare’ (Leiden) een petitie in om haar eigen onafhankelijkheid te bepleiten.

Online Petitie
De actiesite is opgezet door de universiteitsraad. Zij zijn ook een online petitie begonnen. De universiteitsraad roept ook op tot actie. “Het opheffen is al binnen een maand! Dit proces via de weg der geleidelijkheid proberen af te remmen kan niet meer. De enige andere mogelijkheid is de noodrem: actie dus!”. De inzet van de petitie beperkt zich niet alleen tot behoud van het blad. Het College van Bestuur wordt ook opgeroepen beter te overleggen met de medezeggenschap.

Tags: #actie, #bezuinigingen, #medezeggenschap, #Media, #Utrecht


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 15 december 2009 11:20

    StudNed.nl | Universiteitsraad op de bres voor universiteitskrant :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: