HBO-raad ondertekent Berlin Declaration on Open Access

Gepubliceerd op 30 november 2009, 09:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Open Access (storefront)
Photo by Gideon Burton
De HBO-raad, de overkoepelende vereniging van hogescholen in Nederland, ondertekent de ‘Berlin Declaration on Open Access’. Met de handtekening van voorzitter Doekle Terpstra scharen alle hogescholen in Nederland zich achter de doelstelling onderzoeksoutput van hogescholen gratis toegankelijk te maken voor iedereen. Hogescholen in Nederland hebben van oudsher een sterke band met het bedrijfsleven. Het onderzoek is daarom praktijkgericht, gaat in op actuele maatschappelijke vragen en levert een concrete bijdrage aan beroepsontwikkeling.

“Resultaten van onderzoek moeten onbelemmerd hun weg kunnen vinden naar onderwijs, het werkveld en onderzoekers om zodoende bij te dragen aan kenniscreatie en kenniscirculatie. Gezien de wereldwijde problemen waarvoor we staan, is het meer dan ooit van belang samen te werken en kennis te delen. Open Access is daarom essentieel”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad.

De ‘Berlin Declaration on Open Access’ roept onderzoekers op hun onderzoeksmateriaal vrijelijk beschikbaar te stellen, door te publiceren in Open Access tijdschriften of via repositories op internet. In oktober 2003 werd de verklaring opgesteld en is sindsdien ondertekend door een groot aantal wetenschappelijke organisaties in de hele wereld. Daarbij gaat het niet alleen om artikelen, maar ook om ruwe data en ander onderzoeksmateriaal. Iedereen moet dit alles kunnen raadplegen en verder verspreiden en gebruiken. De enige voorwaarde daarbij is vermelding van de oorspronkelijke auteur.

Tags: #HBO-raad, #open access


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: