Reconstructie: RUG één dag bezet om bindend studie advies

Gepubliceerd op 27 november 2009, 11:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

bezettingHet invoeren van een bsa op de RUG gaat niet zonder slag of stoot. Op donderdag 26 november zou al een studentendemonstratie plaatsvinden, maar ’s ochtends werd ook het bestuursgebouw bezet. StudNed.nl presenteert een reconstructie van de eendaagse bezetting.

De vroege ochtend
Een groep van ongeveer 20 actievoerders heeft zich rond 6:00 verzameld in de Groningse binnenstad. Rond half 9 is de groep verkleed als zwarte piet het bestuursgebouw binnen gelopen. Een paar minuten later werd de bezetting uitgeroepen. Door de vermomming komt de groep ongestoord het gebouw binnen.  Een aantal RUG medewerkers zijn al aanwezig op kantoor. De bezetters vragen dringend of zij het gebouw willen verlaten, waar de meeste medewerkers gevolg aan geven. De grote klapdeuren worden gebarricadeerd met sjorbanden en klerenhangers tegen de deurklinken aan. Andere deuren worden vastgezet door een grote houden balk onder de deurklink vast te zetten.

De late ochtend
Rond kwart voor negen arriveert de eerste politieauto voor het gebouw en een half uur later de tweede auto met agenten. De politie het bestuur van de RUG en de hoofden van de juridische afdeling en communicatie overleggen in het naastgelegen gebouw. Collegevoorzitter Poppema zit echter nog in het bestuursgebouw en begint de onderhandelingen met de bezetters. Rector Magnificus noemt de bezetting ‘vervelend’ maar zegt ‘niet verrast te zijn’. De rector kan zelfs bevestigen dat de RUG een bezettingsdraaiboek heeft liggen. Omdat voor het naastgelegen academiegebouw een demonstratie plaats zal vinden, is er al snel extra beveiliging in dat gebouw aanwezig. Niemand mag het gebouw meer in en al het onderwijs wordt afgelast.

De vroege middag
De onderhandelingen blijven doorgaan
. Voor de gebarricadeerde deur van het gebouw staan zowel lokale als landelijke media. De bezetters willen wel pers binnenlaten, maar de RUG beveiligers sluiten de weg naar die achterdeur weer af. Een aantal journalisten vindt toch een andere weg naar binnen en krijgt een rondleiding door het pand. Via een touw door het raam op de eerste verdieping wordt een zak met broodjes naar binnen gehengeld. De sfeer oogt ontspannen, zowel bij de bezetters als de aanwezige medewerkers. Een medewerker was in zijn studententijd zelf bezetter van een bestuursgebouw en zit nu aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Een andere medewerker blijft op de eigen kamer stug aan het werk, alsof er helemaal geen bezetting plaatsvind.

De late middag
Rond drie uur arriveert extra politie en een camerasurveillancewagen. Het gerucht gaat dat als de onderhandelingen stuk lopen, er accuut ontruimd zal worden. De politie heeft echter maar 4 agenten ter plaatse en geen extra agenten of mobiele eenheid paraat en gaat er van uit dat een ontruiming niet nodig is. Om half vijf komt de mededeling naar buiten dat de bezetters en het RUG bestuur een akkoord hebben gesloten. In het akkoord is ook opgenomen dat de RUG geen aangifte zal doen tegen de bezetters. Een half uur later hebben de bezetters alle barricaden opgeruimd en komen onder applaus van een handje vol aanwezigen naar buiten.  Hiermee is de bezetting keurig binnen academische werktijden gebleven.

Meer nieuws over de demonstratie en de bezetting staat in het dossier ‘Bezetting

Tags: #actie, #bezetting, #Bindend studieadvies (bsa), #Groningen


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: