Calimero: ‘Chantage past niet binnen medezeggenschap’

Gepubliceerd op 27 november 2009, 08:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

calimeroGisteren bezetten enkele tientallen studenten het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit  Groningen (RUG). De aanleiding was de beslissing van het universiteitsbestuur om een bindend studieadvies (bsa) in te voeren, maar vooral de manier waarop dit gebeurde. De bezetters vonden dat er te weinig inspraak voor studenten was. Studentenpartij in de universiteitsraad Calimero stemde in met het bsa-voorstel en distantieert zich van de houding van de bezetters.

Volgens Calimero werd door de actie de universitaire medezeggenschap gedwarsboomd. De bezettingsactie was gericht op de afspraken die tussen de universiteitsraad en het College van Bestuur omtrent het bsa zijn gemaakt en de manier waarop deze tot stand waren gekomen. Alhoewel twee van de drie studentenpartijen niet instemden met de gang van zaken en kwaad wegliepen uit de vergadering, was er onder personeel en studenten samen wel een meerderheid in de universiteitsraad voor een bsa.

Calimero vindt dat de poging om de besluitvorming aan de universiteit te beïnvloeden veel weg heeft van chantage. Een demonstratie om een standpunt te laten horen moet altijd kunnen maar een gebouw bezetten om een mening op te willen leggen is wat de studentenpartij betreft totaal onacceptabel.

Calimero is van mening dat de RUG via een breed scala aan medezeggenschapsraden en onderwijscommissies voldoende ruimte biedt voor inspraak van studenten. Zij zien dit ook als een effectiever middel dan een bezetting.

Tags: #bezetting, #Bindend studieadvies (bsa), #Calimero, #Groningen, #medezeggenschap


3 Reactie(s)

 1. David

  Ik geloof niet dat Calimero het hele plaatje snapt.
  In elk opzicht van het leven.


 2. Micha

  Calimero laat zich in de luren leggen, vergeet voor wie ze in de raad zit en heeft nog een grote snavel ook.


 3. Jacco

  Beste David en Micha,

  Wij vergeten zeker niet voor wie wij in de raad zitten. Wij zitten daar voor het belang van de universiteit als geheel, om de RUG als gehele instelling beter te maken, en dat alles als vertegenwoordigers van de studenten. En middels de verkiezingen zijn wij op basis van ons verkiezingsprogramma gekozen. Wij hebben tijdens die verkiezingen ingezet op onderwijskwaliteit, dat is voor ons prioriteit nummer 1. Want er valt nog heel veel te verbeteren op dat vlak aan de RUG, zie daarvoor onze notitie over rendementen. In dat licht hebben we een BSA echter nooit(!) uitgesloten. Als je kijkt naar de dramatische rendementscijfers en de hoeveelheid recidivisten bij propedeusevakken, dan moet er wel iets gebeuren wil je geen consessies doen aan de onderwijskwaliteit. En wij hebben de politieke beslissing genomen om onze steun te verlenen aan het principe BSA, maar niet in elke vorm. Vandaar ook dat er nu een stuurgroep aan het werk is, waarin ook studenten zitting hebben, om te kijken hoe een BSA verantwoord ingevoerd kan worden en onder welke randvoorwaarden. En daarnaast, als ik kijk naar de opkomst van het referendum (nog geen 10%) en de opkomst bij de demonstratie (nog geen 100 man op 25.000 studenten) dan valt het wel mee met dat verzet tegen een BSA. Wij krijgen daarnaast ook vele mails van mensen die onze opstelling en standpunt in de BSA discussie steunen. Wij zeggen niet dat een BSA het wondermiddel is, maar het is wel een in onze ogen gerechtvaardigd instrument die kan bijdragen het onderwijsniveau op een bepaald peil te houden doordat je studenten die het niveau niet aankunnen of een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt al in het eerste jaar eruit filtert en door verwijst. Graag in het vervolg je eerst even inlezen in de groningse situatie en bijbehorende discussie voordat je je oordeel al klaar hebt en via internet ventileerd (dat we ons in de luren laten leggen, en het ‘plaatje’ niet snappen, ‘in elk opzicht van het leven’)

  En ja, wij vinden het niet kunnen dat een zeer selecte groep zijn mening en zijn wil oplegt aan het CvB middels een bezetting. Wij als Uraad zijn de gesprekspartner van het CvB, wij praten mee over alle besluitvorming die aan de RUG plaatsvind. Wij vinden het inderdaad een vorm van chantage als je door middel van een bezetting een democratisch genomen besluit wil terug draaien, daarmee dwingen de bezetters een mening af die wij verplicht over zouden moeten nemen. Wij als Lijst Calimero laten ons niet chanteren en dus nemen wij daar afstand van…


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: