Studenten demonstreren voor inspraak

Gepubliceerd op 26 november 2009, 13:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De demonstratie voor het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tegen de invoering van het bindend studieadvies (bsa) en vóór het harmoniemodel in de medezeggenschap, bracht vandaag een kleine honderd studenten op de been. Van professionele linkse actievoerders tot en met leden van studentenvereniging in pak plus stropdas. Voor de organisatie leek de lage opkomst enigzins teleurstellend.

Gerard Oosterwijk, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), vond dat er reden genoeg was om actie te voeren. Volgens Oosterwijk was Groningen “het laatste bolwerk van medezeggenschap waar nog echt naar studenten werd geluisterd.” Hij riep de aanwezigen dan ook op om voor hun eigen situatie op te komen. Hierbij doelde Oosterwijk niet alleen op het bsa en de medezeggenschap in Groningen, maar ook op de politieke plannen om de studiefinanciering af te schaffen. “Ze gaan het gewoon doen,” aldus Oosterwijk. “En als studenten zich niet laten horen, sta ik daar straks voor joker.”

Paul de Rook, voorzitter van de Groninger koepel van studentenverenigingen, wees op het gevaar voor het Groninger verenigingsleven. Hij vindt het van belang dat de universiteit ruimte laat voor de persoonlijke ontplooiing van studenten, door lidmaatschap van een vereniging of bestuurswerk.

Rector magnificus van de RUG, Frans Zwarts, was sportief en sprak de bijeengekomen studenten ook nog toe. Volgens hem is de Groninger studenteninspraak nog springlevend. “Je komt nu eenmaal niet altijd onmiddelijk tot een consensus.” Verder beloofde hij dat over de implementatie van een bsa nog met de studentenverenigingen gesproken gaat worden. Ook sprak Zwarts zich uit tegen problemen voor het onderwijs die veroorzaakt worden in Den Haag.

Gerard Oosterwijk zag zijn kans schoon en vroeg de rector om van het voorjaar, als de bezuinigingen voor het hoger onderwijs weer op de politieke agenda staan, duidelijke uitspraken te doen richting Den Haag. Deze toezegging kreeg Oosterwijk van de rector.

Overigens kon bestuursvoorzitter Sibrand Poppema niet aanwezig zijn bij de demonstratie. Hij was in gesprek met de studenten die uit protest het bestuursgebouw hadden bezet.

Tags: #Bindend studieadvies (bsa), #demonstratie, #Groningen, #medezeggenschap


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 26 november 2009 18:09

    StudNed.nl | Bezetting bestuursgebouw RUG ten einde :

  2. 27 november 2009 12:44

    StudNed.nl | Reconstructie: RUG één dag bezet om bindend studie advies :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: