Studenten bezetten bestuursgebouw RUG

Gepubliceerd op 26 november 2009, 11:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Enkele tientallen studenten hebben vandaag het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bezet. De studenten vinden dat er afbreuk is gedaan aan het Groningse harmoniemodel, het medezeggenschapsmodel waarin het College van Bestuur en de medezeggenschap altijd probeerden consensus te bereiken.

Onlangs werd er besloten een bindend studieadvies (bsa) in te voeren op de RUG. Volgens de studenten was hier niet voldoende inspraak over. Het bestuur van de RUG vond dat er in de universiteitsraad voldoende draagvlak was voor het bsa. De bezetters eissen drie dingen. Ten eerste willen ze dat het besluit voor het bsa wordt teruggedraaid. Ten tweede wil men medebestuur voor studenten in de universiteitsraad. Ten slotte willen de studenten dat het RUG-bestuur samen met hen optrekt tegen Den Haag, om ervoor te zorgen dat er weer geïnvesteerd wordt tegen Den Haag. Aan het bestuursgebouw wappert dan ook de leus “Schop omhoog niet omlaag, samen tegen Den Haag.”

Deze bezetting staat volgens de studenten niet op zichzelf. Vorige week al heeft het hele Duitstalige gebied van Europa zich verzet tegen de Europese strategie van marktwerking in het Hoger Onderwijs. In de VS en Canada speelt hetzelfde. Zelfs in India zijn er studentenprotesten geweest.

De studenten hebben aangegeven dat de actie een geweldloos karakter heeft. Vanmiddag om half twaalf is er een demonstratie in Groningen, vóór studenteninspraak en tegen het bsa.

Tags: #actie, #bezetting, #Bindend studieadvies (bsa), #demonstratie, #Groningen


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 26 november 2009 15:13

    StudNed.nl | RUG-bestuur doet voorstel aan bezetters :

  2. 27 november 2009 11:28

    StudNed.nl | Reconstructie: RUG één dag bezet om bindend studie advies :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: