Huurteams moeten studenten bijstaan in huurrechten

Gepubliceerd op 11 augustus 2009, 12:08
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Met het nieuwe studiejaar voor de deur gaan duizenden eerstejaars studenten op zoek naar een studentenkamer. Als zij al een kamer weten te bemachtigen, betaalt veertig procent hiervoor een veel te hoge huur, volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). In Utrecht bijvoorbeeld, ligt de gemiddelde huurprijs 119 euro boven het wettelijk maximum. Veel studenten durven het niet aan om stappen te ondernemen tegen een slechte verhuurder. Huurteams kunnen de drempel om naar de huurcommissie te stappen verlagen. Deze huurteams bestaan nu nog maar in enkele studentensteden. Reden voor de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de Jonge Socialisten (JS) en de PvdA om deze week het belang van huurteams in iedere studentenstad te onderstrepen.

Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb: “In theorie is wettelijk alles goed geregeld, maar in de praktijk blijkt de drempel erg hoog om je huisbaas aan te klagen.” Huurteams kunnen studenten helpen om voor hun recht op te komen. Dit zijn experts die op eigen initiatief langs huurders gaan om op vrijblijvende basis advies te geven. Het huurteam beoordeelt de kamer aan de hand van het puntensysteem en adviseert de student of een gang naar de huurcommissie terecht is. Wanneer een huurder besluit dit te doen, helpt het huurteam de huurder bij de procedure en helpt zij bemiddelen tussen de student en de huurbaas. Door betrokkenheid van de gemeente in de vorm van huurteams is de huurbaas minder snel geneigd om over te gaan tot dreigementen richting de huurder.

De Studentenvakbond en de Jonge Socialisten trekken door het land om huurteams te promoten. Op acht verschillende introductiemarkten voor nieuwe studenten delen ze meetlinten uit om hun nieuwe kamer mee op te meten. De PvdA Kamerfractie steunt het initiatief en hoopt hiermee alle gemeenten zo ver te krijgen een huurteam in te stellen. Jelle Mengers, vice-voorzitter van de Jonge Socialisten: “Huurteams zijn onmisbaar om studenten een eerlijke en betaalbare studentenkamer te bieden, daarom hopen wij dat gemeenten naar ons luisteren”.

De promotietour begon afgelopen maandag in Groningen. Hier zette de plaatselijke studentenvakbond, de GSb, zelf een huurteam op omdat de gemeente dit niet van plan was. De PvdA was de partij die tegen gemeentelijke huurteams was. Dat zijn ze nog steeds, ook nu de PvdA Tweede Kamerfractie zich heeft uitgesproken als voor gemeentelijke huurteams.

Tags: #studentenkamers


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 12 mei 2010 14:48

    StudNed.nl | Na de verkiezingen wil je een betaalbare kamer :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: